OPZuid-subsidie van strategische waarde voor bijzonder waterstofproject

Vijf Zeeuwse familiebedrijven voelen een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verduurzaming van onze wereld. Reden om te investeren in een waterstoftankstation en transportmaterieel op waterstof. De toegekende OPZuid-subsidie voelt als een welkome steun in de rug.

Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Neem contact op met:
Boudewijn Zuijderhoudt Consultant innovatie
OPZuid-subsidie

Waterstof als één van de oplossingen

6 december was het zover. De officiële start van het project ‘Groene waterstofketen zwaar materieel Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen’. Doel is om in Terneuzen een keten te ontwikkelen voor lokaal geproduceerde groene waterstof. Waterstof dat onder andere bestemd is voor lokale bedrijven die werken met zwaar materieel. Denk aan trucks, bouwmaterieel, graafmachines en schepen. Het Zeeuwse H4A is een van de aanjagers van het project. Het bedrijf, actief op het gebied van bouw-, infra- en omgevingswerken, maakt deel uit van een consortium van vijf Zeeuwse familiebedrijven: De Pooter Olie, Syndus, De Hoop en Multraship. Alle vijf zijn ze zeer gemotiveerd hun productiemethoden te verduurzamen. Waterstof zien ze als een van de mogelijke oplossingen.

Kip/ei

Directeur Eric de Ruijsscher van H4A legt uit: “We zijn van mening dat elektrificatie waardevol is als je wilt verduurzamen. Al onze auto’s zijn bijvoorbeeld al elektrisch en we zijn nu aan het onderzoeken of we ook onze werkbussen kunnen elektrificeren. Maar elektrificatie is niet de enige oplossing. Kijk alleen al naar de problemen met de netcongestie. Je moet daarom ook andere mogelijkheden onderzoeken, zoals waterstof. Probleem is wel dat waterstof nog een van de duurste energiedragers is. Belangrijk dus dat er meer afnemers komen. Een kip/ei-verhaal. Samen met de andere partners hebben we besloten proactief te investeren in een waterstoftankstation en het ombouwen van ons materieel naar waterstof. We vertrouwen erop dat die afnemers vanzelf volgen.”

OPZuid als steun in de rug

Om dit bijzondere project een boost te geven, heeft Epiic, onderdeel van ABAB, OPZuid-subsidie aangevraagd. Die is toegekend: het consortium ontvangt € 647.436 voor de komende vijf jaar. Naast de financiële injectie ziet De Ruijsscher de bijdrage vooral als een steun in de rug vanuit de overheid. “Wij geloven echt in dit project. Maar niet iedereen begrijpt dat. Dat is logisch. De toekenning van deze subsidie is dus ook van strategische waarde. We zien het als geloof in ons als initiatiefnemers.”

Over geloof gesproken: De Ruijsscher was in eerste instantie sceptisch over de OPZuid-aanvraag. “Een van de thema’s van het OPZuid-programma is energie. Maar het was niet helemaal duidelijk of waterstof daar ook onder valt. Boudewijn Zuijderhoudt en Ysbrand Derksen van Epiic hebben me weten te overtuigen. En ze hadden gelijk.” Over de samenwerking is De Ruijsscher sowieso te spreken. “Boudewijn en Ysbrand zijn proactief en begeleiden ons goed tijdens het subsidietraject. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat zij goede contacten hebben met Stimulus (de uitvoeringsinstantie van OPZuid). Dat is echt waardevol. Zo hebben we in het voortraject met Stimulus om tafel gezeten om te kijken hoe kansrijk ons project was. Dat helpt.”

Trots

De adviescommissie van OPZuid heeft het project inmiddels als voorbeeldproject aangemerkt in de transitie naar een groene economie. Een mooie waardering. Maar het project is om meer redenen bijzonder te noemen. Allereerst natuurlijk omdat vijf lokale familiebedrijven zich als echte ‘believers’ aan het project verbonden hebben. Daarnaast is ook het waterstoftankstation uniek in zijn soort. Het is het eerste station in Nederland waar straks zowel voertuigen als schepen waterstof kunnen tanken. De planning is 2025. Naar verwachting zal dan het eerste materieel voorrijden c.q. afmeren om te tanken. Terneuzen mag trots zijn.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de (subsidie)kansen voor uw innovatieprojecten of wilt u sparren over de mogelijkheden voor uw circulaire bedrijfsstrategie? Neem contact op met Boudewijn Zuijderhoudt, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465337 of stuur Boudewijn een e-mail.

Meer informatie of een keer sparren? Neem contact met ons op!

E-mail Boudewijn
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan