Ontbinding koopovereenkomst? Vraag de betaalde overdrachtsbelasting terug!

26 november 2021
Artikel

Bij aankoop van een onroerende zaak moet uw onderneming overdrachtsbelasting betalen. Wordt de (ver)koop later ontbonden? Vraag dan de overdrachtsbelasting terug.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
onroerend goed huisje aan sleutelbos

Heeft u na aankoop van uw onroerende zaak een verbetering aangebracht, zoals een verbouwing of aanbouw, waardoor de waarde steeg? Of heeft u een sloophandeling verricht waardoor de waarde is gedaald? En wordt uw aankoop vervolgens ontbonden (nietig verklaard of vernietigd)?

Door een goedkeuring van de staatssecretaris krijgt u als koper bij een waardeverandering - onder voorwaarden - de betaalde overdrachtsbelasting terug. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

Overdrachtsbelasting

Koopt of verkrijgt u een onroerende zaak in Nederland? Dan betaalt u als verkrijger/koper overdrachtsbelasting. Ook als u een recht op een onroerende zaak in Nederland koopt of verkrijgt, zoals een erfpachtrecht, betaalt u overdrachtsbelasting. Voor woningen geldt voor de overdrachtsbelasting een tarief van 2% of 0% (= per april 2021 geldt de startersvrijstelling bij een woningwaarde tot € 400.000 voor mensen jonger dan 35 jaar) . Voor alle andere onroerende zaken geldt een tarief van 8% (2020: 6%)

Uw onderneming kan overdrachtsbelasting terugvragen als de koopovereenkomst wordt ontbonden. Het teruggaafverzoek moet u zelf en tijdig indienen bij de Belastingdienst.

Waardeveranderingen onroerend goed

In een besluit wordt toegelicht hoe u om moet gaan met waardeveranderingen van het door u gekochte onroerend goed in de periode tussen aankoop en teruglevering (ontbinding koopovereenkomst). Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan krijgt u de betaalde overdrachtsbelasting niet terug.

Het is dus belangrijk dat u bij teruglevering van onroerend goed nagaat of, en zo ja, hoe u de overdrachtsbelasting terug kunt krijgen.

Meer weten?

Heeft u vragen over ontbinding van een koopovereenkomst van onroerend goed en/of het terugvragen van overdrachtsbelasting? Laat u adviseren over de mogelijkheden. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Meer weten over ontbinding van een koopovereenkomst onroerend goed en het terugvragen van overdrachtsbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan