Ontbinding koopovereenkomst? Vraag de betaalde overdrachtsbelasting terug!

24 maart 2023
Artikel

Bij aankoop van een onroerende zaak moet uw onderneming overdrachtsbelasting betalen. Wordt de (ver)koop later ontbonden? Vraag dan de overdrachtsbelasting terug.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
onroerend goed huisje aan sleutelbos

Tarief overdrachtsbelasting

Koopt of verkrijgt u een onroerende zaak in Nederland? Dan betaalt u als verkrijger/koper overdrachtsbelasting. Ook als u een recht op een onroerende zaak in Nederland koopt of verkrijgt, zoals een erfpacht- of opstalrecht, betaalt u overdrachtsbelasting. Het tarief voor woningen is 2% of 0% (startersvrijstelling), terwijl voor alle andere onroerende zaken een tarief van 10,4% geldt.

Als de koopovereenkomst wordt ontbonden kan uw onderneming de betaalde overdrachtsbelasting terugkrijgen. Het teruggaafverzoek moet u zelf en tijdig indienen bij de Belastingdienst.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Waardeveranderingen onroerend goed

Heeft u na aankoop van uw onroerende zaak een verbetering aangebracht, zoals een verbouwing of aanbouw, waardoor de waarde steeg? Of heeft u een sloophandeling verricht waardoor de waarde is gedaald? En wordt uw aankoop vervolgens ontbonden (nietig verklaard of vernietigd)? Bij een waardeverandering krijgt u als koper - onder voorwaarden - de betaalde overdrachtsbelasting terug. Dit is onder andere afhankelijk van hoe u omgaat met waardeveranderingen van het door u gekochte onroerend goed in de periode tussen aankoop en teruglevering (ontbinding koopovereenkomst). Het is dus belangrijk dat u bij teruglevering van onroerend goed nagaat of, en zo ja, hoe u de overdrachtsbelasting terug kunt krijgen. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

Meer weten?

Heeft u vragen over ontbinding van een koopovereenkomst van onroerend goed en/of het terugvragen van overdrachtsbelasting? Laat u adviseren over de mogelijkheden. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Meer weten over ontbinding van een koopovereenkomst onroerend goed en het terugvragen van overdrachtsbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan