Omzetgroei groothandel normaliseert in 2024

14 februari 2024
Artikel

In 2021, 2022 en 2023 was de omzetgroei in de groothandel uitzonderlijk hoog. Naar verwachting komt de omzetgroei in 2024 uit op 2 procent. Hiermee normaliseert de omzetgroei naar het langjarig gemiddelde voor corona.

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Meneer en mevrouw die op de hoogte is van de ontwikkelingen in de groothandel

De groothandel kende na corona een enorm groeiherstel. Door tekorten aan onder meer computerchips en bouwmaterialen (supply pain in de supply chain) en de oorlog in de Oekraïne bereikten de grondstofprijzen recordhoogtes. De groothandel in 2023 heeft een groei van 1 procent doorgemaakt, wat minder hard is gebleken dan in 2022 (2,6 procent). Wij schatten de groei in 2024 in op 2 procent door een impuls van aantrekkende export.

Prijsstijgingen food groothandel zorgen voor kleine omzetgroei

De food groothandel maakte in 2021 en 2022 een flinke inhaalslag na de lockdowns voor de horeca. De omzetgroei liep in 2022 op tot maar liefst 16 procent door de doorberekening van de gestegen kosten als gevolg van de energiecrisis en oorlog in de Oekraïne. Tijdens de Coronaperiode ondervonden groothandels die leveren aan de horeca en groothandels die zich richten op de internationale markt grote uitdagingen.  Gelukkig heeft de werkgelegenheid zich inmiddels hersteld en zien we een constante groei in het aantal beschikbare banen. Prognoses voor 2024 wijzen op een voorspelde groei van 1,1 procent.

Bouwsector blijft krimpen

In het afgelopen, derde kwartaal 2023 heeft de bouwbranche de kleinste omzetgroei geboekt sinds het vierde kwartaal van 2020. Volgens de economen van ABN AMRO moet de bouwsector rekening houden met een krimp van 2,5 procent in 2024.  In de tweede helft van 2025 voorspellen we binnen deze sector een lichte groei van 0,5% procent.

Groei wereldhandel minimaal

De tekorten aan containers, chips en bouwmaterialen zijn grotendeels verdwenen. Toch blijven er voor de wereldhandel nog een hoop onzekerheden, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne.  Waar de groei van de wereldhandel in 2022 op 3 procent lag, is dit in 2023 gedaald naar 0,8 procent. De groei van de wereldhandel belemmerd door handelsbelemmeringen met bijvoorbeeld China en internationale spanningen, onder meer in Oekraïne en het Midden-Oosten. Desondanks denken wij dat de wereldhandel zich in de loop van 2024 gaat herstellen en met 2,5 procent zal groeien

Groothandel moet strategie aanpassen

De groothandel kent  net als veel andere sectoren veel uitdagingen: schaarste aan materialen en personeel, hoge inkoop-, personeels-, huisvestings- en energiekosten en de noodzaak tot een versnelling van de klimaat- en energietransitie. Ondernemers worden genoodzaakt om hun strategie aan te passen: digitalisering, duurzaamheid en excelleren in de executie moeten hierin een belangrijke plek krijgen.

Aantal faillissementen in groothandel stijgt

Ondernemers in de groothandel worden geconfronteerd met hogere kosten. Deze kosten kunnen ze niet allemaal doorberekenen zonder omzet en marktaandeel te verliezen. Daarnaast moet corona overheidssteun worden terugbetaald. Na de stijging van het aantal faillissementen van 1 procent in 2022 en 6% in 2023, wordt er voor 2024 maar liefst een stijging van 10%, door Allianz Trade voorspeld.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de groothandel? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur een e-mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de groothandel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Whitepaper downloaden

Ondernemen in 2024

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu