'Managementbegeleiding is leerzaam en soms confronterend'

Referentie

Al jaren produceren John en Nelly van Winden kaas- en zuivelproducten die ze verkopen in hun boerderijwinkel. Hun bedrijf V.O.F. van Winden-van der Lely in Schipluiden bestaat uit 70 melkkoeien, 25 stuks jongvee en 37 hectare grasland. Ieder halfjaar krijgen ze managementbegeleiding van ABAB: “Zo houden we vinger aan de pols.”

In gesprek met:
John van Winden, V.O.F. van Winden-van der Lely
'Managementbegeleiding is leerzaam en soms confronterend'

Zelf verzuivelen

In 1999 nam John het bedrijf van zijn ouders over als derde generatie Van Winden. Niet lang daarna begon hij met een kleinschalige boterproductie. “In de tijd dat ik het bedrijf overnam, was de melkprijs nog redelijk. Die is daarna alleen maar minder geworden. Om toch wat extra marge te pakken en de financiële lasten te kunnen dragen, zijn we zelf gaan verzuivelen.” Toen vrienden van de ondernemers verhuisden, kwam hun verzuivelingsapparatuur beschikbaar. “Toen zijn we echt gaan denken en rekenen. Destijds hebben we de knoop doorgehakt om hierin verder te gaan en te verbreden. Het is onze grootste uitdaging om de kosten te betalen van de meerwaarde van onze producten.”

Niet meer naar de supermarkt

John en Nelly beschikken over een divers aanbod in hun boerderijwinkel. Verschillende soorten melk, boter, eieren, yoghurt, naturel en vruchtenkwark, vla, kazen van alle leeftijden, honing, jams, chutneys, vlees, groenten en ga zo verder. “Wij hebben het geluk dat we in een streek zitten waar veel consumenten bereid zijn om de producten bij ons te kopen. We proberen ze terug te laten komen door een breed aanbod te bieden met onze zelfgemaakte producten, aangevuld met producten van andere bedrijven. Veel klanten zeggen dat ze niet meer naar de supermarkt hoeven. Onze boerderijwinkel staat tjokvol.”

Kennis van de markt

Zo’n zeven jaar nadat John het bedrijf van zijn ouders overnam, switchte hij van boekhouder. “Ik besloot met ABAB te gaan samenwerken, omdat zij veel kennis hebben van de agrarische markt en daarover goed kunnen adviseren.” John heeft een vaste relatiemanager bij ABAB: André Vink. “André kent ons en ons bedrijf heel goed. Hij is erg geïnteresseerd, zowel zakelijk als privé. De relatie is erg goed. Ook krijgen we zo’n vier keer per jaar de ABAB Update met daarin veel informatie. Die lees ik altijd heel goed door.”

Vinger aan de pols houden

Ieder halfjaar komt bedrijfsadviseur Erik van Gorp langs voor managementbegeleiding. John: “We praten bij over hoe ons bedrijf ervoor staat. Welke zaken springen eruit, zowel positief als negatief? Het is heel leerzaam en soms ook confronterend. Doordat we ieder halfjaar de vinger aan de pols houden, kunnen we dus ook goed bijsturen. Soms doe je dingen op de automatische piloot waarvan je achteraf denkt dat je dat anders had moeten doen. Met Erik kunnen we daarover sparren en dat werkt erg plezierig. Natuurlijk kost het geld, maar dat verdienen we dubbel en dwars terug door de waardevolle adviezen.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze dienstverlening, dan kunt u contact opnemen met Erik van Gorp, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942632 of e-mail Erik

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Erik
Erik van Gorp - Portretfoto
Agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
040-2942632
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu