Kunstmatige intelligentie, kans of bedreiging?

14 juni 2023
Blog

Artificial Intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie: er wordt veel over gesproken, maar nog weinig mee gedaan in de tuinbouw. En dat terwijl we inmiddels al een paar jaar weten dat de inzet van AI betere teeltresultaten geeft.

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
ai bij tomatenplant

Meer nodig dan groene vingers

We blijven maar zoeken naar mensen met groene vingers, maar die zijn niet te vinden. Bovendien is het niet meer genoeg om mensen met groene vingers aan het werk te hebben. De huidige stand van de techniek vraagt om data-analisten die kunnen omgaan met AI. We meten en weten steeds meer en het aantal sensoren neemt hand over hand toe. We beschikken dus over extreem veel data. Zo veel zelfs dat we die niet meer kunnen managen met de huidige manier van werken. We hebben als mens immers onze beperkingen om data te verwerken. AI kan dat wel.

Wat voegt AI toe?

Gaat AI de teelt dan geheel overnemen? Ik denk van niet. Met AI gaan we wel nog beter telen. We blijven zelf aan de knoppen zitten om onze doelen te realiseren. Het gaat allang niet meer om de hoogste productie. Het gaat erom de juiste hoeveelheid op het juiste moment tegen de juiste kostprijs te produceren. Daar komen we enkel met ons brein gewoon niet meer uit. Natuurlijk maken we al gebruik van computers met speciale software. Maar AI gaat veel verder, maakt eigen analyses en past acties aan om het optimale resultaat te realiseren. Nog steeds onder onze regie, maar wel met het besef van onze eigen beperkingen.

Het is een eeuwenoud principe dat we middelen inzetten om onze beperkingen zo veel mogelijk op te heffen. We hebben auto’s ontwikkeld, omdat wij niet zo ver kunnen lopen. We hebben rekenmachines gemaakt, omdat we niet zo snel en zo goed kunnen rekenen als deze apparaatjes. Zo is het nu ook met het analyseren van en conclusies trekken uit heel veel data.

AI is een must

AI, kans of bedreiging? Wat mij betreft geen van beide. Het is een must. We kunnen de data die we hebben, niet meer optimaal verwerken. We kunnen de mensen niet meer vinden die old school op het huidige, zeer hoge niveau kunnen werken en we kunnen het ons gewoon niet permitteren om de aanwezige kennis niet volledig te benutten.

Dit blog verscheen eerder op GoedemorgenSierteelt.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Weten hoe wij u kunnen helpen? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu