Kansen na deelname aan saneringsregeling varkenshouderij

Referentie

Vol passie en energie gaf Paul Smolenaers leiding aan zijn gesloten varkensbedrijf. Toch zette de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen hem aan het denken. “Je kunt wel op de trein blijven zitten en doordenderen, maar je kunt ook voor een ander spoor kiezen. Dat wordt toch wel iets makkelijker met hulp van de overheid”, aldus de varkenshouder.

In gesprek met:
Paul Smolenaers, varkenshouder
Kansen na deelname aan saneringsregeling varkenshouderij

De beste route kiezen


Een intensief traject met de adviseurs van ABAB volgde. Alle kansen en bedreigingen werden in kaart gebracht. Uiteindelijk besloot hij met de saneringsregeling mee te doen. Smolenaers: “Als ondernemer heb je zelf het stuur in handen, maar het is fijn om met de adviseurs van ABAB te kunnen sparren en de beste route te kiezen.” Inmiddels zijn alle zeugen en biggen afgevoerd en zijn alleen de vleesvarkens nog over op het bedrijf van Smolenaers. “We zijn volop aan het demonteren. In april zijn we helemaal leeg. Voor de zomer willen we starten met het slopen van de stallen.”

De puzzel moet passen


Bedrijfsadviseur Kees Ligthart vult aan: “Op de ontdekkingstocht naar een nieuwe toekomst stellen we een ondernemer allerlei vragen: Wat wil je? Wat kun je? Wat moet je? Wat vindt je omgeving? Dit lijken simpele vragen, maar een goed onderbouwd antwoord blijkt veel ingewikkelder. Je komt dan namelijk bij je eigen identiteit en dat kan best confronterend zijn. Maar de focus op je talent, biedt juist kansen.”

IKTO-profieltest


Om als ondernemer meer inzicht te krijgen in de eigen identiteit, voorkeuren en talenten, zet ABAB vaak de IKTO-profieltest in. Deze test geeft antwoorden op vragen als:

  • Wat maakt jou uniek, wat is jouw kracht?
  • Wat zijn jouw kwaliteiten en valkuilen?
  • Waar zitten jouw oordelen en uitdagingen?
  • Hoe leer jij? Waar zit jouw groei?
  • Hoe communiceer jij? Hoe krijg je een ander mee?
  • Hoe vergroot je jouw werkplezier?

“Met de IKTO-test houden we ondernemers een spiegel voor. Het helpt bij het leggen van de puzzel en de ontdekkingstocht naar iets nieuws dat past bij de talenten en zaken waaruit een ondernemer werkplezier haalt,” legt Ligthart uit.

De wereld verandert


Dat kan Smolenaers beamen. Hoewel het stoppen met varkens het einde betekent van zijn familiebedrijf, kijkt Smolenaers erg positief naar de toekomst. “Er komt weer ruimte voor iets nieuws en dat is ook heel mooi.” Hij richt nu zijn pijlen op een bedrijf in de insectenkwekerij. “De wereld verandert. We moeten straks 8 miljard monden voeden. Een stukje varkensvlees hoort daarbij, maar steeds meer mensen willen iets anders. Insecten zitten vol met eiwitten en vormen een mooi vervangend product”, vertelt de ondernemer enthousiast.

Inmiddels is Smolenaers bezig met een nieuwe omgevingsvergunning waarin ook een ruimte is gereserveerd voor het kweken van insecten. Dezelfde locatie als zijn varkensbedrijf wil hij herbouwen om met zijn nieuwe tak te starten. “Daar krijg ik weer nieuwe energie van”, besluit Smolenaers.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u ook meer inzicht in uw voorkeuren en talenten? Of wilt u meer weten over uw kansen na deelname aan de saneringsregeling? Neem contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 013-4647290 of stuur Kees een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Portretfoto van Kees Ligthart
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
013-4647290
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu