Hoe bepaalt u de marge bij huisverkoop?

11 december 2023
Artikel

Loopt u met de gedachte om uw onderneming uit te breiden met bijvoorbeeld een boerderijwinkel? Als u nadenkt over een extra inkomstenbron door huisverkoop, dan moet u uiteindelijk ook de verkoopprijzen en marges bepalen. Maar hoe bepaalt u dit?

Portretfoto van Bas Korsten
Bas Korsten Bedrijfsadviseur
Boerderijwinkel

Verkoopprijs bepalen

Een goede verkoopprijs bepalen is een uitdaging waar veel ondernemers mee worstelen. Gelukkig kunnen we veel leren van de mkb-sector. Hun inzichten en ervaringen zijn van onschatbare waarde als het gaat om het vaststellen van een eerlijke en winstgevende verkoopprijs.

Lees meer over onze agrarische dienstverlening.

Goede kostprijsberekening

Een van de pijlers voor het bepalen van een juiste marge is een grondige kostprijsberekening. Deze eerste stap omvat alle variabelen die van invloed zijn op uw winstgevendheid. Maar hier ligt een uitdaging: een goede kostprijsberekening is niet volledig te halen uit uw boekhouding alleen. Het vergt een diepgaand begrip van uw producten of diensten en de factoren die de kosten beïnvloeden.

Marge bepalen

Nadat u een duidelijk beeld heeft van uw kostprijs, kunt u de marge bepalen. Hier komt het psychologische aspect om de hoek kijken. Wat durft u te vragen? Wat is een prijs die klanten als redelijk zullen beschouwen? Het bepalen van de juiste marge is niet alleen een financiële kwestie, maar ook een delicate balans tussen winstoptimalisatie en klanttevredenheid.

Concurrentie

Vergeet ook niet te kijken naar de prijzen van uw concurrenten. U wilt uzelf niet uit de markt prijzen, maar ook niet té goedkoop zijn. Een goede concurrentenanalyse is dan ook belangrijk voor het bepalen van uw uiteindelijke prijs.

Tijdens het bepalen van de marge is bewustwording essentieel. Het vereist een grondige kennis van uw bedrijf, kostenstructuur en de markt waarin u opereert. Het inwinnen van advies kan u helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Een goede kostprijsberekening legt de basis voor een gezonde winstmarge. Uiteindelijk is de juiste marge bepalen een mix van financiële inzichten en psychologische overwegingen, waarbij een eerlijke prijs voor zowel u als uw klanten centraal staat.

Wat kan ABAB voor u betekenen?

Onze bedrijfsadviseurs kunnen u helpen bij het maken van een kostprijsberekening. Door samen met u door te nemen wat (toekomstige) kosten zijn en wat u allemaal moet meetellen. Denk bijvoorbeeld ook aan afschrijvingen of energiekosten. Daarnaast kunnen wij helpen bij de concurrentenanalyse. Wie zijn zij? Wat is de afstand tot uw bedrijf en wat vragen zij voor hun producten?

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wil u meer informatie of advies over de mogelijkheden van huisverkoop? Of meer zicht op je marktpositie en de ontwikkelingen in de sector? Neem contact op met Bas Korsten, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22930680 of stuur Bas een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bas
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu