Goede resultaten? Heroverweeg bedrijfsstructuur voor lagere belastingdruk

28 september 2023
Artikel

Draait u met uw onderneming een goed jaar? Of verwacht u dat de resultaten de komende jaren goed gaan worden? Dan is dit het moment om de structuur van uw onderneming te heroverwegen. Door te kiezen voor een partner-bv kunt u uw belastingdruk verlagen.

Portretfoto van Frank Rademaekers
Neem contact op met:
Frank Rademaekers Manager Belastingadvies
Mannen in veld handen schudden

Wat is een partner-bv?

Wanneer u als natuurlijk persoon een samenwerkingsverband aangaat met een bv noemen we dat een partner-bv. Een partner-bv bestaat uit een vennootschap onder firma, met minimaal twee vennoten: één of meer natuurlijke personen en een bv waarvan deze natuurlijke personen aandeelhouder zijn. Het voordeel van deze structuur is dat u gebruik kunt maken van twee belastingregimes en zo uw totale belastingdruk kunt verlagen.

Hoe werkt het in de praktijk?

De natuurlijke personen gaan een samenwerking aan met een eigen bv. De winst van deze samenwerking wordt verdeeld tussen de vennoten. De partner-bv betaalt de vennootschapsbelasting over haar aandeel in het resultaat van de samenwerking. De natuurlijke personen uit de partner-bv hebben recht op de aftrekfaciliteiten voor ondernemers in de inkomstenbelasting. Ze betalen deze belasting na toepassing van de aftrekposten.

Wat is het voordeel?

Een goede verdeling van het resultaat zorgt voor een lagere belastingdruk. Een deel hiervan bestaat uit de ‘aanmerkelijkbelangheffing’ bij dividenduitkering. Dit liquiditeitsvoordeel kunt u gebruiken om uw bedrijf sterker te maken. Denk aan het doen van investeringen of aflossingen. Om een indicatie te geven: de acute belastingdruk kan bij een resultaat van € 125.000 in een partner-bv-structuur 25% lager uitpakken dan bij eenzelfde resultaat in een eenmanszaak.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over dit onderwerp of over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Frank Rademaekers, manager belastingadvies via telefoonnummer 0495-459042 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Portretfoto van Frank Rademaekers
Manager Belastingadvies
Bel
0495-459042
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu