Generatiepactregeling: dé werkgeveroplossing voor stijgende pensioenleeftijd

26 december 2022
Artikel

De pensioenleeftijd blijft stijgen en zorgt voor problemen op de arbeidsmarkt. Jongeren kunnen niet instappen, omdat ouderen niet doorstromen. Daardoor is het bemachtigen van een vaste baan lastig en is tijdelijk werk of uitzendwerk vaak de enige mogelijkheid. Oudere werknemers hebben moeite om binnen hun werkzame leven de alsmaar stijgende pensioenleeftijd van 68 jaar te halen. Er is een oplossing voor dit probleem: de generatiepactregeling. Maar wat is het precies?

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Oudere werknemer in gesprek over generatiepactregeling

Wat is de generatiepactregeling?

De generatiepactregeling wordt ook wel de vitaliteitsregeling of seniorenregeling genoemd. Met deze regeling bent u in staat om uw bedrijf te verjongen, oudere werknemers gezond en effectief (gedeeltelijk) aan het werk te houden en hun kennis en ervaring veilig te stellen voor de organisatie door de inzet van jongere werknemers. Die jongere werknemers zijn daardoor in staat om hun oudere collega’s op een adequate wijze op te volgen bij volledige pensionering.

Brugfunctie tussen jongere en oudere werknemers

Met de generatiepactregeling ontstaat financiële ruimte om het ingeleverde loon van oudere werknemers deels (50%) te compenseren door u als werkgever. Die ruimte ontstaat doordat de jongere werknemer een lager loon heeft dan de oudere werknemer. De generatiepactregeling slaat een brug tussen jongere en oudere werknemers door:

  • oudere werknemers in staat te stellen minder te gaan werken onder toekenning van een gedeeltelijke financiële compensatie;
  • de hierdoor ontstane ruimte in te zetten om nieuwe (jongere) medewerkers te werven voor uw organisatie.

Voorbeeld generatiepactregeling

  • De oudere werknemer gaat voor 60% werken (3 dagen in de week).
  • De oudere werknemer ontvangt loon voor 80% werken (4 dagen in de week).
  • De pensioenopbouw gaat door op basis van 100% werken (5 dagen in de week).

De oudere werknemer kan door eerder parttime te werken langer met plezier door én zijn/haar kennis doorgeven aan de jongere generatie. De financiële ruimte die hierdoor ontstaat, kan worden ingezet om een jongere een vaste fulltimebaan aan te bieden. Uiteraard blijven andere varianten ook mogelijk, zoals 80/90/100 en 70/85/100.

Opzetten generatiepactregeling

Voor het opzetten van een generatieregeling is een cao niet noodzakelijk. Op individueel bedrijfsniveau kunt u als werkgever samen met uw adviseur en de ondernemingsraad (indien van toepassing) tot een generatiepactregeling komen.

Breng het financiële pensioenplaatje oudere werknemer in beeld

Oudere werknemers hebben het grootste deel van hun actieve loopbaan al achter zich liggen. Dat betekent ook dat het grootste deel van de pensioenopbouw is gerealiseerd. Wijzigingen in dienstverband hebben daardoor minder impact dan men vaak denkt. Zeker als de pensioenopbouw voor 100% wordt voortgezet. Daarnaast zijn er aanvullende maatwerkmogelijkheden om het pensioen eerder of op een alternatieve wijze te laten uitkeren (hoog/laag, eerder/later, doorbeleggen, 10% eenmalige opname). Belangrijk blijft dat een generatieregeling altijd op basis van vrijwillige deelname is. Uw werknemer is niet verplicht om deel te nemen. Besteed daarom voldoende aandacht aan voorlichting en overleg met de betrokken werknemers. Dit verhoogt de deelnamegraad.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Laat u tijdig informeren en adviseren. Een pensioenadviseur van ABAB Pensioenadvies is in staat objectief pensioenadvies te leveren over zowel inhoud als de (nieuwe) uitvoerder. Neem hiervoor contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over dit generatiepactregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Icoon invullen scan

Scan 'Pensioen en arbeidsongeschiktheid'

Bent u klaar voor de wijzigingen op het gebied van pensioen en arbeidsongeschiktheid?
Scan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu