Gebruikelijk loon bij innovatieve startups

20 september 2022
Artikel

Het gebruikelijk loon van een directeur-grootaandeelhouder van een innovatieve startup mag worden vastgesteld op het wettelijke minimumloon. Deze versoepeling zou verlopen per 1 januari 2022, maar deze datum wordt opgeschoven naar 1 januari 2023.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
personeel achter laptop

Achtergrond versoepeling

Met ingang van 2017 mogen innovatieve startups het loon van hun dga’s vaststellen op het wettelijk minimumloon. Dit loon is lager dan het normbedrag van €48.000 (2022). Het doel van deze versoepeling is het stimuleren van innovatieve startups door een verbetering van hun liquiditeitspositie. Uit een evaluatie volgt dat deze regeling niet goed slaagt in haar doelstelling om de liquiditeitspositie van innovatieve startups te verbeteren. Daarom wordt voorgesteld de regeling per 1 januari 2023 te laten vervallen. Wel komt er overgangsrecht voor 2023 en 2024 voor dga’s die in 2022 al gebruik maken van deze regeling.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over deze toepassing van de gebruikelijk loonregeling bij innovatieve startups? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2023

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan