Gebruikelijk loon dga bij startende ondernemingen

27 februari 2023
Artikel

Het gebruikelijk loon van een directeur-grootaandeelhouder van een startende onderneming mag tijdelijk worden vastgesteld op het wettelijke minimumloon. Wat zijn hierbij de voorwaarden?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
personeel achter laptop

Startende ondernemingen

Een dga van een startende onderneming mag voor het vaststellen van zijn loon tijdelijk uitgaan van een loon dat lager is dan wat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van het werk. Dit staat in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst. Als uitgangspunt mag het gebruikelijk loon niet lager zijn dan het wettelijk minimumloon dat past bij het aantal uren dat een dga werkt.

Een dga kan deze regeling toepassen als de startende onderneming het gebruikelijk loon van de dga niet kan betalen, bijvoorbeeld door hoge investeringen of bij een lage cashflow. Volgens de Belastingdienst kunt u deze regeling maximaal drie jaar toepassen. Deze periode van drie jaar moet worden ingekort als de onderneming als eenmanszaak is gestart en pas later is ingebracht in een B.V. De periode dat de onderneming eventueel als eenmanszaak is gedreven, telt dus mee voor de periode van drie jaar.

Na afloop van de periode van drie jaar gelden de normale regels voor het vaststellen van het gebruikelijk loon.

Innovatieve start-ups

Voor innovatieve startups bestond er een speciale regeling tot en met 2022. Binnen deze regeling was het al mogelijk om het loon van een dga vast te stellen op het wettelijk minimumloon. Het doel van die regeling was om innovatieve startups te stimuleren door een verbetering van hun liquiditeitspositie. Omdat dit doel niet werd behaald, is de regeling per 1 januari 2023 vervallen. Wel geldt er overgangsrecht voor 2023 en 2024 voor dga’s die in 2022 al gebruik maakten van deze regeling. Nu de speciale regeling voor innovatieve startups is afgeschaft, kunnen dga’s van nieuwe innovatieve startups terugvallen op de regeling die geldt voor alle startende ondernemingen.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over deze toepassing van de gebruikelijk loonregeling bij innovatieve startups? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan