Vordering op bv wegens niet betalen loon dga onzakelijk

2 december 2022
Artikel

Als uw bv niet voldoende liquide middelen heeft om uw loon aan u uit te betalen, dan kan uw bv het nettoloon bijschrijven in de rekening-courant tussen u en uw bv. De verplichte inhoudingen, zoals de loonbelasting, moet uw bv dan wel afdragen aan de Belastingdienst. Zorg er dan wel voor dat u als directeur-grootaandeelhouder (dga) zakelijke rekening-courantvoorwaarden overeenkomt met de bv. Als dit niet het geval is, kunt u het afwaarderingsverlies niet in aftrek brengen als uw bv de schuld aan u niet meer kan aflossen. 

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Uitspraak Hof

Is de lening zakelijk?

Een lening of een rekening-courantverhouding is onzakelijk als u deze aan uw bv verstrekt en daarbij een debiteurenrisico aanvaardt dat een onafhankelijke derde niet zou hebben aanvaard. Is de vordering op uw bv aan te merken als onzakelijk? Dan is het afwaarderingsverlies op uw vordering niet aftrekbaar als uw bv de vordering niet kan voldoen. Zorg er daarom voor dat u met uw bv zakelijke voorwaarden overeenkomt en deze afspraken tijdig schriftelijk vastlegt. Zo voorkomt u discussies achteraf.

Voor een rekening-courantverhouding geldt dat jaarlijks moet worden bekeken of het een zakelijke lening betreft. Het is mogelijk dat een rekening-courantverhouding na verloop van tijd onzakelijk wordt. 

Vordering wegens het niet betalen van loon

Recent kwam de vraag bij het Gerechtshof of de vordering van een dga op zijn bv vanwege niet uitbetaald nettoloon zakelijk was. De bv kon de schuld aan haar dga niet meer betalen en de dga wilde de lening daarom afwaarderen en dit verlies aftrekken van zijn belastbare inkomen in box 1. Volgens de Belastingdienst was de lening echter onzakelijk, waardoor de dga het afwaarderingsverlies niet in aftrek kon brengen.

De bv behaalde een aantal jaar op rij onvoldoende omzet om het loon van de dga te kunnen uitkeren. De rekening-courantvordering aan de dga liep daardoor op tot € 77.000. De bv had alleen inkomsten in de vorm van managementvergoedingen en de bv kon geen zekerheden bieden aan de dga. Die had volgens het Hof een debiteurenrisico genomen dat een onafhankelijke derde niet zou hebben genomen. De lening is daarom volgens het Hof onzakelijk en de afwaardering van de lening is daarom voor de dga niet aftrekbaar. De inspecteur krijgt dus gelijk van het Hof.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur. U bereikt Robert via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan