Eindheffingsloon aanwijzen: zo werkt dat

17 oktober 2022
Artikel

Om gebruik te kunnen maken van een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR), moet de werkgever de betreffende vergoeding of verstrekking als eindheffingsloon aanwijzen. De voorwaarden hiervoor zijn verscherpt.

Portretfoto van Bart Leusink
Neem contact op met:
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Wijzigingen eindheffingsloon nakijken

Vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling

De staatssecretaris van Financiën geeft in een besluit van 21 juni 2022 aan dat de Belastingdienst tijdens het kalenderjaar uitgaat van een aanwijzing als eindheffingsbestanddeel als:

  •  een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling tot het loon behoort, en
  • de werkgever deze niet tot het individuele loon van een werknemer heeft gerekend.

Daarnaast gaat de Belastingdienst uit van zo’n aanwijzing als aan de voorwaarden en grensbedragen voor een gerichte vrijstelling is voldaan. Er zijn twee situaties waarin de Belastingdienst een loonbestanddeel niet als aangewezen beschouwt:

  • als de Belastingdienst denkt dat de werkgever de vergoeding of verstrekking ten onrechte niet tot het individuele loon van de werknemer heeft gerekend, of
  • als er niet wordt voldaan aan de gebruikelijkheidstoets.

Definitieve keuze eindheffingsloon

Wanneer moet u kiezen of u een vergoeding of verstrekking als eindheffingsloon aanwijst? In principe op het moment van vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. De keuze is dan definitief, dus u kunt vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen niet met terugwerkende kracht (alsnog) aanwijzen als eindheffingsloon.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of advies over het toepassen van de werkkostenregeling? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over de Werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan