Correctie loonadministratie voorgaand jaar? Het werkt zo

29 maart 2023
Artikel

Soms komen er fouten of onvolledigheden aan het licht in de aangifte loonheffingen. In dat geval moet u het loon over het voorgaande jaar corrigeren. Maar mag dat eigenlijk zomaar? En wat zijn de gevolgen?

Portretfoto van Bart Leusink
Neem contact op met:
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
berekenen loonadministratie

Aanpassingen loonadministratie

Het komt met regelmaat voor dat u correcties moet doorvoeren in uw (online) loonadministratie over een voorgaand jaar. Soms is een menselijke fout de oorzaak, maar dat hoeft lang niet altijd. Ook interne aanpassingen, zoals herwaardering van een functie of een gerechtelijke uitspraak over bijvoorbeeld een ontslag kunnen tot gevolg hebben dat u correcties moet doorvoeren.

De volgende fouten of onvolkomenheden kunnen zich voordoen:

  • hoogte van loon;
  • hoogte loonheffingen;
  • aantal verloonde uren;
  • toegepaste coderingen;
  • toegepaste indicaties.

Lees meer over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten.

Correctie loon en inhoudingen

Indien nodig mag u als werkgever loon en inhoudingen over maximaal vijf voorgaande jaren corrigeren. Een voorbeeld:

Een werknemer heeft in maart € 2.500 loon ontvangen. In de aangifte is een loon doorgegeven van € 2.300. De aangifte van maart is dus onjuist en deze moet gecorrigeerd worden.

Een andere werknemer heeft in mei € 3.500 loon ontvangen. De werkgever heeft vergeten het vakantiegeld à € 3.300 uit te betalen. Het loon had dus € 6.800 moeten zijn. De werkgever betaalt het vakantiegeld alsnog uit, maar in juli. Omdat dit loon in juli genoten wordt, hoeft de werkgever de aangifte van mei niet te corrigeren. Het vakantiegeld wordt opgenomen in de aangifte van juli.

Nieuwe jaaropgaaf

Voert u een correctie in de loonaangifte door over voorgaand jaar, dan bent u verplicht uw werknemer een nieuwe jaaropgaaf te verstrekken. Daarnaast moet de correctie onderling verrekend worden. Een aanpassing die leidt tot een lagere inhouding betaalt u uit aan uw werknemer. Een hogere inhouding heeft tot gevolg dat een werknemer het te veel uitgekeerde bedrag moet terugbetalen. Dit kan ook gebeuren door een verrekening met zijn nettoloon.

Let op: heeft uw werknemer al aangifte inkomstenbelasting gedaan, dan moet hij die zelf herstellen. Het is aan te raden uw werknemer hierop te attenderen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het doorvoeren van correcties in uw loonadministratie? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413‑336515 of stuur Bart een e‑mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu