‘Dit traject gaat over de essentie: over de mensen’

Onder de rook van Weert ligt in het buitengebied tussen de dorpen Tungelroy en Swartbroek Zorgboerderij Ingelshof van Jos en Gerry Mans. Naast een zorgboerderij runnen ze er een groepsaccommodatie, een pluimveebedrijf met 80.000 leghennen en houden ze biologische kippen en zoogkoeien. ‘Een druk, maar gelukkig bestaan,’ vindt Gerry. ‘We zijn benieuwd of onze zoons Koen en Bart er ook oren naar hebben.’

In gesprek met:
Jos en Gerry, Ingelshof
Referentieverhaal Jos en Gerry - Ingelshof

Contact bij InnovatieTafels 

Ligt er op termijn een toekomst voor de kinderen en hun partners in het succesvolle familiebedrijf? Wat er nodig is om hier achter te komen, daar ging Jos over in gesprek tijdens een bijeenkomst van de InnovatieTafels. Hij kwam er in contact met Carlos Faes van de Philips Fruittuin, die enthousiast was over een traject dat hij volgde met HX-adviseur Joost Snoeijen van de afdeling Strategie- en organisatieontwikkeling van ABAB. De interesse van Jos was gewekt!

Het gaat over de mensen

Jos: “Zijn verhaal klonk mij goed in de oren en omdat wij met dezelfde behoeftes rondliepen, heb ik Joost gebeld. We zijn al vanaf 2003 klant van ABAB en vertrouwen op diverse gebieden bijna blindelings op hun expertise. Joost wekte direct veel vertrouwen bij ons en de voorgestelde, mensgerichte aanpak sprak ons erg aan. “Dat was vroeger heel anders,” valt Gerry hem bij. “Toen wij het bedrijf van mijn ouders overnamen, draaide het om het bedrijf en de cijfers. Ik vind het goed dat we nu allereerst kijken naar de mensen. Wat ze bezighoudt, waar ze goed in zijn, wat ze nog moeten leren en wat hun ambities zijn.”

Gelukkig zijn

Jos en Gerry hebben twee zoons: Koen van 28 en Bart van 30 jaar oud. Het is de ambitie van Jos en Gerry om over een jaar of vijf een stap terug te doen. Jos: “Als een van de kinderen met zijn partner in het bedrijf komt, zou dat heel leuk zijn. Maar als dat niet zo is, vinden wij het ook goed. Het belangrijkste is dat zij gelukkig zijn. Het traject dat we met Joost doen, heeft nu al voor meer duidelijkheid gezorgd. We zijn met de kinderen én hun partners begonnen met het invullen van Facet 5 assessments om onze persoonlijke denkvoorkeuren helder te krijgen. De resultaten hebben we individueel besproken.”

Inspirerend én emotioneel

Gerry: “Na de assessments hebben we allemaal een presentatie gegeven over wie we zijn en hoe we erin staan. Dat was heel inspirerend én emotioneel. Het is bijzonder om te zien hoe onze kinderen en hun partners Mirka en Veerle elkaar en ons durven te bevragen. Zo werd aangegeven dat ze goed met elkaar overweg kunnen, maar wellicht moeilijker kunnen samenwerken omdat hun karakters zo verschillen. Iedereen was hierin heel open naar elkaar. Voor mij geldt echt dat ik het fijn vindt dat we zo goed naar de mensen zelf kijken en dat we de partners van Bart en Koen erbij betrekken. Bij een eventuele overname spelen de partners ook een belangrijke rol.”

Meedraaien in het bedrijf

Jos: “Nu we de presentatie hebben gehad, weten we al veel meer van elkaar. We gaan nu onderzoeken of het mogelijk is of Koen en zijn partner Mirka een dag per week mee kunnen draaien in het bedrijf. De kinderen zijn al wel zijdelings betrokken, maar hebben ook hun baan en ze zijn volop betrokken in het dorpsleven. Om meer gevoel te krijgen bij ons bedrijf, is het belangrijk om een tijdje mee te draaien. Ik wil graag zien of Koen net zo ondernemend is als ik. Het leeft wel hoor; ze hebben ook al sessies bezocht over bedrijfsopvolging die worden georganiseerd door onze eierhandelaar.”

Niks is fout

Gerry: “Het traject met ABAB heeft me nóg gelukkiger gemaakt dan ik al was. Joost pakt dit echt heel erg goed op en focust zich volledig op de mensen achter het bedrijf. Hij heeft ervoor gezorgd dat we anders, veel dieper, naar elkaar kijken. Tijdens de een-op-een gesprekken ga je daar heel ver in. Niks is fout, het gaat erom dat je erachter komt wie je bent, hoe je denkt en hoe je in elkaar steekt. Het leuke is dat we dit ook doortrekken naar ons dagelijks leven: Jos kan beslissen, ik ben daar veel minder goed in. Ook als het gaat om wat we vanavond eten.”

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Wilt u meer weten wat onze adviseurs strategie- en organisatieontwikkeling voor u kunnen betekenen? Wij maken graag tijd voor een inspiratiegesprek. Neem contact op met Joost Snoeijen, HX-adviseur, via telefoonnummer 040-2942602 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu