Derogatievergunning 2023: aanvragen tot en met 7 april

17 maart 2023
Artikel

U heeft tot en met 7 april 2023 de tijd om een derogatievergunning voor 2023 aan te vragen. Krijgt u de vergunning? Dan mag u op uw landbouwgrond 220 of 240 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar gebruiken. Zonder vergunning is dat 170 kilogram.

Portretfoto van Wim Dirks
Neem contact op met:
Wim Dirks Agrarisch bedrijfsadviseur
Grasveld

Derogatie wordt stapsgewijs afgebouwd en de normen gaan dus elk jaar omlaag. Voor 2023 gelden enkele voorwaarden, die te vinden zijn op de website van RVO. Zo zijn er drie nieuwe met nutriënten verontreinigde gebieden aangewezen, waarin aanvullende regels gelden voor vanggewassen na maïs en scheuren van grasland. Dit is aanvullend op de bestaande zand- en lössgronden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. De nieuwe gebieden vallen binnen de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta en hebben betrekking op alle grondsoorten.

Sinds dit jaar krijgen bedrijven voor percelen in Natura 2000-gebieden geen derogatievergunning meer. Om een derogatievergunning aan te kunnen vragen, moet u de Aanvullende gegevens landbouwer (AGL) over 2022 en 2023 op tijd versturen: de AGL over 2022 uiterlijk op 7 april 2023 en die over 2023 uiterlijk op 31 januari 2024. Ook moet u uw percelen laten bemonsteren door een geaccrediteerd laboratorium en een bemestingsplan maken.

Subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie 

Derogatie wordt stap voor stap afgebouwd. Hierdoor krijgt u misschien meer kosten. Daarvoor komt de subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie beschikbaar. Het doel van deze subsidie is behoud van grasland bij derogatiebedrijven en ondersteuning van de ondernemer. Bedrijven die in 2021 of 2022 een derogatievergunning hadden kunnen tussen 1 juni en 30 juni 2023 deze subsidie aanvragen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over derogatievergunningen of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van deze vergunning? Neem voor meer informatie of advies contact op met Wim Dirks, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942773 of stuur Wim een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Wim
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu