Transport van goederen: denk aan de btw en Incoterms

De logistieke sector is een complexe en dynamische branche, waarin efficiënte internationale handel van cruciaal belang is. Bij het verplaatsen van goederen over grenzen heen spelen verschillende aspecten een rol, zoals de btw en de Incoterms.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
Handen

Btw tijdens het handelsproces

In de logistieke sector kan de btw van toepassing zijn op verschillende momenten tijdens het handelsproces, afhankelijk van de aard van de transactie en de betrokken partijen. Om de btw-gevolgen voor uzelf vast te stellen, moet u nagaan welke rol u vervult in deze supply chain. Bent u leverancier, transporteur of afnemer? Daarnaast moet u vaststellen wat de kwalificatie van de door u verrichte prestatie is voor de btw. Hierbij een aantal belangrijke punten om te overwegen:

1. Btw en Incoterms

Incoterms zijn gestandaardiseerde regels die de verantwoordelijkheden van leveranciers en afnemers vastleggen bij tot de levering van goederen. Ze bieden duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor transportkosten, verzekering, douaneformaliteiten en risico's tijdens het transport. Voor de btw zijn Incoterms voornamelijk van belang om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor het importeren van de goederen. Bij het importeren van goederen is het vaak nodig om u te registreren voor de btw in het land van import, omdat u daar import-btw moet betalen. Duidelijke afspraken en een juiste toepassing van de Incoterms zorgen ervoor dat u niet onverwacht met extra kosten te maken krijgt.

2. Tijdstip van in het vrije verkeer brengen van goederen

Importeert u goederen in Nederland? Dan moet u in Nederland import-btw betalen op het moment waarop de goederen in het vrije verkeer worden gebracht. In principe is het moment van in het vrije verkeer brengen gelijk met het moment waarop de goederen Nederland binnenkomen. Het is echter ook mogelijk om de goederen op een later tijdstip in het vrije verkeer te brengen door gebruik te maken van een douane-entrepot. In een douane-entrepot kunt u goederen opslaan voordat ze worden geïmporteerd in Nederland of worden uitgevoerd naar andere landen. De goederen in een douane-entrepot staan in principe onder toezicht van de douane en zijn nog niet in het vrije verkeer gebracht. Voor goederen die zich in zo’n entrepot bevinden, hoeft u dan ook nog geen import-btw te betalen. Dit betekent dat de btw-plicht wordt opgeschort totdat de goederen uit het entrepot worden gehaald en in het vrije verkeer worden gebracht of naar een ander land worden geëxporteerd. Hierdoor kan de btw-verplichting worden vertraagd tot bijvoorbeeld het moment van wederverkoop. Als de goederen nooit in Nederland in het vrije verkeer worden gebracht, hoeft u in Nederland ook geen invoer-btw te betalen.

3. Btw-verlegging bij import

Importeert u regelmatig goederen vanuit niet-EU-landen of goederen voor uw afnemers? Dan is de btw-verlegging bij import mogelijk gunstig voor uw btw-positie. Met de btw-verlegging bij import kunt u de import-btw, die u gewoonlijk direct bij import moet betalen, verleggen naar uw btw-aangifte. Dit biedt een cashflowvoordeel, omdat u de import-btw niet vooraf hoeft te financieren. In plaats daarvan kunt u de import btw-betalen en als kostenpost aftrekken in uw btw-aangifte.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over internationale btw-regels of wilt u advies en/of ondersteuning bij btw-vraagstukken? Neem contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over internationale btw? Anne helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu