Belastingdienst krijgt beschikking over gegevens cryptomunten

3 januari 2023
Artikel

Nederland telt bijna twee miljoen cryptobezitters. Dat is ruim een miljoen meer dan in 2018. Ook over cryptomunten moet u inkomstenbelasting betalen. Voor de Belastingdienst is het lastig om vast te stellen of u cryptomunten heeft, maar dat gaat veranderen.  

Profielfoto van Nico van der Ende
Neem contact op met:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
Bitcoins en cryptovaluta

Uitwisseling informatie met EU-landen

De Belastingdienst kan over verschillende zaken informatie opvragen bij andere EU-landen. Denk hierbij aan informatie over spaarrekeningen, inkomen, pensioen en onroerend goed. Deze gegevensuitwisseling is deels geregeld in de ‘Directive on Administrative Cooperation’ (DAC). 

Deze richtlijn wordt uitgebreid met de DAC 8. Die regelt de gegevensuitwisseling tussen EU-landen over digitale platforms en cryptovaluta. Op 8 december 2022 publiceerde de Europese Commissie een richtlijnvoorstel. Volgens dit voorstel worden aanbieders van cryptodiensten verplicht om cryptobezittingen van hun gebruikers te delen met Europese belastingdiensten. Hierdoor kan de Belastingdienst straks nagaan of u cryptovaluta in uw bezit heeft. De belastingdiensten van de verschillende EU-landen gaan de informatie die ze op basis van deze regeling verkrijgen dus ook met elkaar delen. De Europese Commissie heeft voorgesteld om de richtlijn vanaf 1 januari 2026 inwerking te laten treden.

Crypto en inkomstenbelasting

Heeft u uw cryptomunten niet aangegeven in uw aangifte inkomstenbelasting? Dan kan de Belastingdienst op basis van deze nieuwe informatie alsnog navorderen. Hierbij kunt u een boete krijgen van maximaal 300% van de verschuldigde belasting in box 3. In bijzondere gevallen kunt u zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Het is daarom ons advies uw cryptomunten alsnog aan te geven in uw aangifte inkomstenbelasting. Voor oudere jaren kunt u een aanvullende aangifte doen.

Meer weten?

Twijfelt u of u uw cryptovaluta op de juiste manier in uw aangifte heeft opgenomen? Of heeft u dit niet gedaan en wilt u dit alsnog doen? Neem voor meer informatie contact op met Nico van der Ende, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over cryptovaluta? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nico
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan