Buitenlandse onderaannemers: controleer registratie in het meldloket

Werkt u op bouwprojecten met buitenlandse onderaannemers? Controleer de aanmelding in het Nederlandse online meldloket Posted Workers.

Portretfoto van Clea Cremers
Neem contact op met:
Clea Cremers Global mobility specialist | Tax
aannemer op kantoor

Verricht een onderaannemer of zzp’er werkzaamheden voor u in de bouw? Dan moet deze onderaannemer zijn medewerkers of zichzelf aanmelden in het Nederlandse online meldloket Posted Workers. Deze aanmeldplicht geldt voor bedrijven die gevestigd zijn in de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland. 

Registratie voor aanvang werk

De onderaannemer moet de aanmelding in het meldloket doen voordat de werkzaamheden in Nederland starten. Tijdens deze aanmelding wordt gevraagd naar het soort werk, de duur van de opdracht, het werkadres en de identiteit van de medewerkers. 

Waarom is aanmelding verplicht?

Alle werknemers, werkzaam in Nederland hebben recht op bepaalde beschermende bepalingen van het Nederlandse arbeidsrecht. Deze regels zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor iedereen die in Nederland werkt. Bovendien helpt de wetgeving oneerlijke concurrentie op de markt te voorkomen. 

Door de aanmelding bij het meldloket Posted Workers kan de Nederlandse overheid controleren of de medewerkers en zzp’ers onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden werken.

Controleplicht voor Nederlandse opdrachtgevers 

Als Nederlandse opdrachtgever bent u verplicht de aanmelding te controleren in het meldloket. Als de informatie klopt, dan keurt u deze goed. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete bij controle van de arbeidsinspectie. 

De boete voor het niet controleren van de melding bedraagt € 1.500 voor ondernemingen en € 750 voor natuurlijke personen (zzp’ers). Als de melding niet goed is gedaan, dan riskeert u ook een boete. 

Verandert de situatie? Dan moeten deze veranderingen gemeld worden en u moet deze opnieuw controleren.

Aanvullende plichten voor buitenlandse onderaannemers 

Naast de verplichte registratie in het online meldloket Posted Workers, moeten buitenlandse onderaannemers die in Nederland werken aan andere eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het verplicht beschikbaar hebben van bepaalde documenten op de Nederlandse werkplek, waaronder arbeidsovereenkomsten, loonstrookjes, overzichten van werktijden, A1-formulieren en betalingsbewijzen. Ook is het verplicht een contactpersoon aan te stellen. Deze persoon dient als aanspreekpunt voor de Nederlandse Arbeidsinspectie. 

Het is aan te raden uw buitenlandse onderaannemers op deze verplichtingen te wijzen om naleving te verzekeren.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over werken met buitenlandse onderaannemers? Of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van juridische en fiscale begeleiding van werkgevers en expats? Neem contact op met Clea Cremers, Global mobility specialist | Tax, via telefoonnummer 077-3217715 of stuur Clea een e-mail

Wilt u meer weten over werken met buitenlandse onderaannemers? Clea Cremers helpt u graag verder!

E-mail Clea
Portretfoto van Clea Cremers
Global mobility specialist | Tax
Bel
077-3217715
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan