Bouwen aan gemotiveerd personeel

De bouwsector staat bekend om dynamische projecten en een fysiek veeleisende werkomgeving. Welke strategische activiteiten zijn effectief om de betrokkenheid en het behoud van uw personeel te vergroten?


 

Bouwen aan een stenen muur

De wisselende aard van bouwprojecten, de invloed van seizoensveranderingen, onregelmatige werktijden en de hoge fysieke eisen zijn factoren die de inzet van personeel beïnvloeden. Wat kunt u doen om uw medewerkers blijvend te motiveren? 

Betrokkenheidsonderzoek: wat houdt uw personeel bezig?

Het meten van medewerkersbetrokkenheid door een onderzoek is cruciaal. Zo’n onderzoek biedt waardevolle inzichten in de ervaringen en percepties van uw personeel. In de bouw kan een onderzoek zich richten op: 

  • veiligheid op de werkplek;
  • toegang tot trainingen;
  • communicatie tussen verschillende niveaus binnen het bedrijf;
  • werk-privébalans;
  • regelgevingen die de bouwprocessen beïnvloeden.

Op basis van de uitkomsten kunt u acties ondernemen om de werkomstandigheden te verbeteren. Het verbeteren van de communicatie tussen projectmanagement en uitvoerend personeel kan bijvoorbeeld leiden tot een grotere betrokkenheid en waardering.

Regelmatige evaluatie toont aan dat de verbondenheid toeneemt als een onderneming zich inzet voor voortdurende verbetering.  

Cultuur en veiligheid: start met een stevige fundering 

Een inclusieve en ondersteunende bedrijfscultuur is cruciaal voor het behoud van medewerkers. Dit begint bij effectief leiderschap. Als leidinggevenden in de bouw goed getraind zijn in communicatieve vaardigheden, conflicthantering en empathie, creëren zij een positieve omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen.

Veiligheid is een belangrijke factor in de bouwcultuur. Door deze niet alleen als regel maar ook als teamwaarde te benadrukken, versterkt het vertrouwen, de productiviteit en het behoud van personeel.  Met regelmatige veiligheidstrainingen, open communicatie over veiligheidskwesties en deelname aan veiligheidsbeoordelingen verankert u veiligheid in alle dagelijkse activiteiten.

Investeer in uw personeel met subsidie

Het is belangrijk dat u het personeelsbestand in kaart brengt en hiermee aan de slag gaat. Dit vraagt om een investering, maar deze activiteiten worden financieel door de overheid gestimuleerd. De experts van Epiic (dochteronderneming van ABAB) adviseren u graag over de subsidiemogelijkheden. Er zijn subsidieregelingen beschikbaar voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid vergroten of voor een opleidings- of ontwikkelplan voor uw onderneming. U stimuleert hiermee de flexibiliteit van uw personeel en creëert een werkomgeving die economisch en sociaal duurzaam is.

Door het bieden van carrièreontwikkelingsmogelijkheden geeft u aan dat u investeert in de persoonlijke (door)groei van uw medewerkers, waardoor zij geneigd zijn langer bij uw organisatie te blijven. Dit kan in de bouwsector het aanbieden van trainingen en certificaatopleidingen betekenen.

Verhoog motivatie door erkenning en beloning

Erkenning en beloning spelen een sleutelrol in het motiveren van werknemers en het bevorderen van een gevoel van waardering. In de bouwsector, waar het werk vaak zwaar en risicovol is, zijn effectieve beloningssystemen belangrijk. Dit kan variëren van prestatiebeloningen en financiële bonussen tot niet-financiële vormen van erkenning, zoals medezeggenschap en extra vrije dagen.

Met de juiste aanpak kunt u niet alleen uw huidige medewerkers behouden, maar ook succesvol nieuw personeel aantrekken. 

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Bent u op zoek naar handvatten om uw strategische activiteiten op personeelsgebied vorm te geven? Of wilt u meer weten over duurzame inzetbaarheid, sociale innovatie en effectief leiderschap? Neem contact op met Joost Snoeijen, HX-adviseur, via telefoonnummer 040-2942602 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u meer weten over personeelsmanagement? Joost Snoeijen helpt u graag verder!

E-mail Joost
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu