Box 3: verzoek ambtshalve vermindering voor niet-bezwaarmakers niet nodig!

7 november 2022
Artikel

Heeft u voor de jaren 2017 tot en met 2020 geen bezwaar gemaakt tegen box 3? Dan krijgt u een nieuwe kans. U hoeft daarvoor zelf geen actie te ondernemen.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Ondernemer en adviseur in gesprek over verzoek ambtshalve vermindering niet-bezwaarmakers box 3

Geen compensatie niet-bezwaarmakers

Eerder heeft de regering al besloten om degenen die niet tijdig bezwaar hadden gemaakt tegen de box 3-belasting niet te compenseren voor de hoge belastingheffing. De reden hiervoor is dat dit een (te) groot beslag zou leggen op de overheidsfinanciën, terwijl een relatief kleine groep mensen met vermogen daarvan zou profiteren. De regering geeft er de voorkeur aan om de beschikbare middelen in te zetten voor mensen met lagere inkomens en vermogens, die moeite hebben om rond te komen met de sterk gestegen kosten van energie en levensonderhoud.

Ambtshalve vermindering aanvragen?

De enige optie die u als niet-bezwaarmaker nog heeft, is een verzoek om ambtshalve vermindering in te dienen bij de Belastingdienst. Voor het jaar 2017 moet u dit verzoek vóór eind 2022 indienen. De Belastingdienst wijst deze verzoeken af, waarna u bezwaar kunt aantekenen tegen deze afwijzing. Omdat naar verwachting veel mensen dit gaan doen, vreest de staatssecretaris dat door de grote aantallen bezwaar- en beroepsprocedures zowel de Belastingdienst als de belastingadvieskantoren overbelast raken.

De oplossing: massaal bezwaar

Om deze overbelasting te voorkomen, heeft de regering besloten de procedure voor massaal bezwaar op korte termijn aan te passen. Er worden een beperkt aantal zaken geselecteerd om uit te procederen. De uitkomst van deze procedure(s) geldt ook voor degenen die geen verzoek om ambtshalve vermindering hebben ingediend.

Staatssecretaris Van Rij heeft in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd dat dit laatste betekent dat u als niet-bezwaarmaker geen verzoek om ambtshalve vermindering hoeft in te dienen in verband met de box 3-heffing over de jaren 2017 tot en met 2020. Afhankelijk van de uitkomsten van de procedures krijgt u dan in de toekomst alsnog rechtsherstel.

De staatssecretaris acht de kans dat deze procedures daadwerkelijk tot rechtsherstel zullen leiden voor niet-bezwaarmakers overigens klein. Gezien eerdere jurisprudentie is dit standpunt begrijpelijk, al valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de rechter uiteindelijk toch anders beslist.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van box 3? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseurvia e-mail.

Wilt u meer weten over het verzoek ambtshalve vermindering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan