Aanvraag artikel 23-vergunning

2 november 2021
Artikel

Verwacht u in 2022 meer te gaan importeren uit niet-EU-landen? Dan kan een zogeheten ‘artikel 23-vergunning’ interessant voor u zijn. U hoeft dan betaalde Nederlandse invoer-btw niet voor te financieren.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
Aanvraag artikel 23-vergunning

Wat is een artikel 23-vergunning?

Als u goederen invoert, krijgt u vaak een factuur van uw douane-expediteur of -transporteur. Op deze factuur staat dan een btw-bedrag gespecificeerd. Dit is de btw die uw douane-agent of -expediteur voor u heeft voorgeschoten bij de douane. De douane reikt de invoerder van goederen een ‘uitnodiging tot betaling’ uit (UTB). Daarop staat onder andere de invoer-btw gespecificeerd. Omdat de douane-agent of -expediteur deze btw weer op u wil verhalen, stuurt hij u een factuur.

U moet de btw op deze factuur betalen en krijgt deze later pas terug in uw btw-aangifte. Dat kan soms maanden duren. Met een artikel 23-vergunning voorkomt u het voorfinancieren van btw bij invoer. U kunt de invoer-btw dan laten verleggen naar uw aangifte.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of twijfelt u in welk tijdvak u recht heeft op een (gedeeltelijke) btw-teruggaaf? Neem dan contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan