Steeds meer ondernemers nemen CO2-reductie en circulaire economie integraal op in hun bedrijfsstrategie. Maar welke stappen moet u daarvoor zetten? En hoe kunt u die omslag financieren?

Circulaire bedrijfsstrategie, de vragen

Wilt u de stap maken van een lineaire naar een circulaire bedrijfsstrategie? Dan zijn er vaak veel vragen. Want hoe komt u van een circulair idee naar een financierbaar project? Hoe zorgt u ervoor dat het project ook echt wordt uitgevoerd? En wat is er nodig om circulaire economie tot een integraal onderdeel van uw bedrijfsstrategie te maken?

De consultants van Epiic (dochteronderneming van ABAB) zijn expert op het gebied van circulaire transitie en hebben de antwoorden op veel vragen op een rij gezet. Download het whitepaper ‘Op weg naar een circulaire economie’.

Subsidie voor elke fase ontwikkelingstraject

Op zoek naar financiering van uw circulaire bedrijfsstrategie? Er zijn veel subsidie- en financieringsmogelijkheden. Welke mogelijkheden het best bij uw businesscase passen, hangt af van de fase waarin uw bedrijf of productontwikkeling zich bevindt. We onderscheiden er vier.

Haalbaarheidsstudie
Met een haalbaarheidsstudie onderzoekt u de technische en financiële risico’s van de ontwikkeling van een proces of product. Ook kunt u bijvoorbeeld onderzoeken of de gewenste CO2-reductie wel haalbaar is. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze fase te financieren. Denk aan het Innovatiekrediet of de subsidie TSE Industrie Studies.

Experimentele ontwikkeling
In deze fase ontwikkelt en test u een innovatie die bijdraagt aan CO2-reductie of circulaire economie. Dat doet u in een praktijkgerichte omgeving. Er zijn verschillende subsidies voor de financiering hiervan, zoals: 

Demonstratie of eerste marktintroductie
Wilt u een innovatie testen in de vorm van een pilot- of demonstratieproject? Ook dan zijn er verschillende interessante subsidieregelingen. Denk aan de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) of het Europese subsidieprogramma LIFE. Daarnaast zijn er ook meer regionale subsidieregelingen. Een voorbeeld hiervan is het EFRO-programma waar de OP-Zuid subsidie onder valt.

Marktuitrol
Is de werking van CO2-besparende maatregelen inmiddels bewezen? Is de terugverdientijd van uw innovatie langer dan vijf jaar? En bent u klaar om naar de markt te gaan? Dan bieden de volgende subsidies of fiscale regelingen mogelijkheden:

Meer informatie

Wilt u de stap zetten naar een succesvolle circulaire businessstrategie en heeft u vragen op het gebied van business development, consortiumvorming of financiering? De experts van Epiic hebben veel ervaring op het gebied van circulaire economie en ondersteunen u graag. Neem contact op met Boudewijn Zuijderhoudt, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465337 of stuur Boudewijn een e-mail.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan