Wetswijzigingen per 1 juli 2024: dit verandert er voor horeca- en recreatieondernemers

24 juni 2024
Artikel

Op 1 juli 2024 veranderen er een aantal wetten en regels waar je als horeca- of recreatieondernemer mogelijk mee te maken krijgt. Zo gaat het minimumloon omhoog, wordt de verkoop van rookwaren in horecagelegenheden verboden en meer. 

Portretfoto van Ronald Bleyenberg
Neem contact op met:
Ronald Bleyenberg Senior relatiemanager
speeltuin op het strand

Stijging minimumloon

Het wettelijk minimumloon (WTL) stijgt voor medewerkers van 21 jaar en ouder naar 13,68 euro per uur, een stijging van 3,1%. Een overwinning voor de werkgeversorganisaties, want mede dankzij hun lobby werd een eerder plan om het minimumloon met nog 1,2 procent extra te laten stijgen, tegengehouden.

Tabaksverkoop in alle horeca verboden

Het is niet langer toegestaan om in de horeca sigaretten, vapes en andere tabaksproducten te verkopen. Het verbod geldt voor alle horecagelegenheden, met of zonder alcoholvergunning. Er was al een verkoopverbod voor cafés, restaurants en andere horecagelegenheden met een alcoholvergunning. Maar vanaf 1 juli geldt dit verbod ook voor bedrijven zonder vergunning, zoals casino’s en snackbars. Vanaf 2030 mogen ook tankstations en gemakszaken geen tabak meer verkopen.

Vakantiedagen vervallen op 1 juli 2024

Wettelijke vakantiedagen die medewerkers nog tegoed hebben uit 2023, vervallen op 1 juli 2024. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar geldig. Zorg dat je je medewerkers goed en tijdig informeert over hun vakantiedagensaldo en vervaldatum. Anders kan je medewerker bezwaar maken en mogelijk alsnog recht hebben op de vakantiedagen.

Dop moet vastzitten aan plastic drankflessen

Per 3 juli moeten de doppen van plastic flessen waar drinken in zit vastzitten aan de fles zelf. Zo moet er minder zwerfafval in het milieu terechtkomen.

Werkreizen van werknemers bijhouden

Bedrijven die 100 of meer medewerkers in dienst hebben, moeten vanaf 1 juli 2024 jaarlijks de zakelijke en woon-werk kilometers van hun medewerkers rapporteren. In de rapportage vermeld je naast het aantal kilometers, ook het gebruikte vervoermiddel en brandstoftype. Over 2024 lever je dit op uiterlijk 30 juni 2025 aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Vrachtwagenrijbewijs ook verplicht in elektrische bedrijfswagens

Beschikt u over elektrische bedrijfswagens van de zaak met een gewicht tussen de 3.500 en 4.250 kilo? Houd er dan rekening mee dat de bestuurders ervan vanaf 1 juli 2024 over een vrachtwagenrijbewijs C1 moeten beschikken. Voor niet-elektrische bedrijfswagens gold al een verplicht C1-rijbewijs.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de horeca- en recreatiesector? Neem contact op met Ronald Bleyenberg, senior relatiemanager, via telefoonnummer 0115-677616 of stuur Ronald een e-mail voor een vrijblijvende kennismaking.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu