Wat betekent de WAB voor uw salarisadministratie?

8 juli 2023
Artikel

Sinds 2020 hebben we te maken met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet omvat een aantal maatregelen die direct invloed hebben op uw salarisadministratie. Wat is er precies veranderd en waar moet u rekening mee houden in uw administratie?

Portretfoto van Daphne Osseman
Neem contact op met:
Daphne Osseman Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Adviseur en ondernemer in gesprek over WAB

Sectorpremie komt te vervallen

Sinds de WAB is de WW-premie opgesplitst in een hoge en een lage premie. Hier moet u rekening mee houden in uw (online) salarisadministratie. Het verschil tussen de hoge en lage ww-premie bedraagt 5% (7,64% voor de hoge premie en 2,64% voor de lage premie). Het is dus belangrijk goed in kaart te brengen voor wie u de hoge premie moet toepassen, en voor wie de lage premie. De lage premie mag uitsluitend toegepast worden bij werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een vast aantal arbeidsuren per week. Deze arbeidsovereenkomst moet schriftelijk zijn vastgelegd. Een mondelinge overeenkomst geeft geen recht op het toepassen van de lage ww-premie.

Meer gewerkt?

Bekijk zorgvuldig wat u met uw parttime medewerkers (schriftelijk) bent overeengekomen met betrekking tot de arbeidsomvang. Medewerkers met minder dan 35 uur per week in hun contract, die structureel meer uren werken, vallen onder de hoge ww-premie. Dit geldt als op jaarbasis meer dan 30% meer uren zijn gewerkt dan in het arbeidscontract overeengekomen. Als u dit voor een heel jaar in één keer moet compenseren, kan dit oplopen tot een aanzienlijk bedrag.

Bepaalde tijd, toch lage premie?

Voor contracten voor bepaalde tijd, oproepcontracten en min/max-contracten moet u in beginsel de hoge premie berekenen. Hierop zijn twee uitzonderingen. Ten eerste de BBL-contracten, die per definitie gelden voor de duur van de opleiding en daarom altijd voor bepaalde tijd zijn. En ten tweede, oproepcontracten voor werknemers van 20 jaar en jonger, die maximaal 52 uur per maand of 48 uur per 4-weken werken. 

Lage premie alsnog corrigeren 

Als u de lage premie mocht toepassen maar de medewerker gaat binnen twee maanden na aanvang van de arbeidsovereenkomst uit dienst, moet u alsnog corrigeren naar de hoge premie. Dat geldt ook wanneer iemand uit dienst gaat, of wanneer binnen een jaar opnieuw aanspraak maakt op een WW-uitkering.

Zorg voor een goed personeelsdossier

Voor alle medewerkers voor wie de lage ww-premie wordt aangegeven, moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst in het personeelsdossier zitten. Als bij een controle blijkt dat de arbeidsovereenkomst niet aanwezig is, loopt u het risico dat de premie met terugwerkende kracht vanaf de aanvang van het dienstverband gecorrigeerd moet worden. Dit kan dus behoorlijk in de papieren lopen!

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de Wet arbeidsmarkt in balans of over hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw salarisadministratie? Neem contact op met Daphne Osseman, via telefoonnummer 0413-336549 of stuur Daphne een e-mail.

Wilt u meer weten over de Wet arbeidsmarkt in balans? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daphne
Portretfoto van Daphne Osseman
Manager Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336549
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu