Vakantiekrachten in uw agrarisch bedrijf: de aandachtspunten

15 december 2023
Artikel

Veel agrarische ondernemers maken gebruik van vakantiekrachten. U ook? Houd dan rekening met de volgende regels.

Portretfoto van Louise van Rooij
Neem contact op met:
Louise van Rooij Teamleider senior payroll professional
Meisje plukt appels

Minimumloon

U moet vakantiekrachten in ieder geval het minimumloon betalen. Per 1 januar 2024 zijn de bedragen als volgt.

Leeftijd Uurloon
21 en ouder € 13,27
20 € 10,62
19 € 7,96
18 € 6,64
17 € 5,24
16 € 4,58
15 € 3,98

Arbeidsovereenkomst

Voor vakantiekrachten gelden in principe dezelfde voorwaarden als voor andere medewerkers. De voorwaarden van een eventuele cao gelden dus ook voor deze medewerkers. Vakantiekrachten tot zestien jaar mogen niet zelf een arbeidsovereenkomst aangaan. Zij hebben hiervoor de machtiging van een ouder of een wettelijke vertegenwoordiger nodig.

Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet (ATW) beschermt vakantiekrachten tegen te lange werkdagen of werken op te late tijdstippen. Er zijn verschillende regels voor dertien- tot en met zeventienjarigen. Achttienjarige en oudere vakantiewerkers vallen onder de regels van de Arbeidstijdenwet voor volwassenen. Let op, tijdens vakantieweken gelden andere regels.

Arbowet

Welk soort werk mag een vakantiekracht verrichten? Dit is opgenomen in de Arbowet:

  • Dertien- en veertienjarigen mogen lichte, niet-industriële klusjes doen. Denk aan winkelmandjes terugbrengen, spiegelen en inpakken in een supermarkt, helpen op een camping of met het voeren van dieren en het plukken van groente of fruit (als er recent geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt). Het werk mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling. Werken in de horeca, een fabriek en met (of bij) machines is niet toegestaan.
  • Vijftienjarigen mogen zelfstandig werk doen dat licht en niet-industrieel is, zoals reclamefolders rondbrengen, de avondkrant bezorgen of (hulp)werkzaamheden uitvoeren in de horeca. Maar achter de kassa werken of te zwaar tillen mogen zij niet.
  • Zestien- en zeventienjarigen mogen bijna elk soort werk doen, zolang het werk niet gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid is. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen, op grote hoogte of in een lawaaiige omgeving. Bij risicovolle werkzaamheden moet u als werkgever zorgen voor toezicht en begeleiding.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de verloning van vakantiekrachten? Neem contact op met Louise van Rooij, teamleider senior payroll professional, via telefoonnummer 076-5438035 of stuur Louise een e-mail.

Wilt u meer weten over verloning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Louise
Portretfoto van Louise van Rooij
Teamleider senior payroll professional
Bel
076-5438035
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu