Pluimveesector 2022: opbrengstprijs haalt kostprijs in

23 maart 2023
Artikel

Het jaar 2022 is fiscaal afgesloten en de omzetbelasting over het vierde kwartaal is ingediend: tijd om de balans op te maken. In 2021 stegen de kosten in de pluimveesector harder dan de opbrengstprijs. Gelukkig zien we dat in 2022 het tij keerde. We zetten de belangrijkste cijfers uit de ABAB Pluimveemonitor voor u op een rij.

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Witte kippen in een stal

Leghennenhouderij

Onze benchmark voor de leghennenhouderij bestaat uit een combinatie van scharrel- en 1 ster-bedrijven. De voerwinst van deze groep steeg in 2022 van € 4,20 naar € 9,74 per opgehokte hen. Deze stijging is volledig toe te schrijven aan de stijging van de eiprijzen. De vijfjaarlijks voortschrijdende voerwinst bedraagt € 6,65. Door onder meer de hoge voerprijzen, lag de gemiddelde kostprijs op ruim € 8 per 100 eieren. Op basis van de gemiddelde opbrengstprijs, bedroeg de marge per ei in 2022 € 0,02. Deze marge werd voornamelijk in het vierde kwartaal gemaakt.

We zien in de referentiecijfers dat de verschillen tussen pluimveebedrijven enorm groot zijn. Bent u klant bij ABAB? Dan kunt u in de ABAB Pluimveemonitor een overzicht van uw huidige kostprijs vinden. Kijk op basis hier van of u actie moet ondernemen en stel realistische doelstellingen op.

Moederdieren

De moederdierensector vormt in 2022 een uitzondering. In deze sector stegen de kosten sterker dan de opbrengsten. De voerwinst per opgehokte hen bedroeg € 13,83 op jaarbasis; dit is € 0,60 lager dan vorig jaar. De gemiddelde broedeiprijs steeg met € 0,03. Omdat de voerkosten en henkosten stegen, kwam de de voerwinst lager uit dan in 2021. Ook hier zien we dat de onderlinge verschillen erg groot zijn.

Vleeskuikens

Bij de traditionele vleeskuikens herstelde de voerwinst in 2022; deze kwam in de ABAB pluimveemonitor uit op € 86 per m2. Deze voerwinst is hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit komt omdat de gemiddelde bedrijfsgrootte van de ABAB referentiegroep ruim 9.000 m2 bedraagt. Daarmee zijn zij groter en meer gespecialiseerd dan het gemiddelde pluimveebedrijf.  

De referentiebedrijven leverden 360 kilogram vlees per m2 af. Gelukkig herstelde de vleesprijs van gemiddeld € 0,87 per kilogram vlees in 2021 naar € 1,18 per kilogram vlees in 2022. Deze hogere opbrengstprijs was nodig om weer marge te kunnen maken; de gemiddelde kostprijs lag in 2022 namelijk op € 1,13. De marge van € 0,05 verdampt snel als (een onderdeel van) de kosten bovengemiddeld zijn. Investeerde een pluimveebedrijf nog niet of weinig in de energietransitie, dan zien we dat de marge snel verdwijnt.

De resultaten van de 1-ster vleeskuikenbedrijven zijn vertroebeld in de ABAB Pluimveemonitor. Dit komt doordat meerdere bedrijven gedurende het jaar zijn omgeschakeld naar een 1-ster concept. Het gemiddelde van deze groep geeft hierdoor geen zuiver beeld.

Persoonlijke situatie

Natuurlijk wilt u weten hoe u presteert ten opzichte van de referentiecijfers. Maar uw eigen resultaat, uw eigen kostprijs en uw eigen persoonlijke situatie blijven de basis voor uw koers. De markt is volatiel. Als de resultaten tegenvallen, moet u snel schakelen. Het is een teken van kracht om tijdig een adviseur in te schakelen. Samen met een frisse blik naar de bedrijfsvoering kijken, een nieuwe koers uitzetten en eventueel structurele veranderingen doorvoeren. Verandering begint waar uw comfortzone stopt. Durf deze grens op te zoeken!

Meer informatie of advies

Wilt u meer inzicht in uw cijfers of samen met een adviseur uw koers bepalen voor 2023? Neem dan contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 06-13604343 of stuur Kees een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Portretfoto van Kees Ligthart
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
013-4647290
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan