Ontwikkelingen in detail- en retailhandel

12 mei 2023
Artikel

De omzet van de retail- en detailhandel steeg in 2021 met 3,5%. Ook in 2022 wordt een omzetgroei verwacht van 2,5%. Hiermee komt de sector weer op het normale groeiniveau als van voor corona. De food- en non-food retail kennen in 2022 een omzetgroei van respectievelijk 2% en 2,5%.

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Werkgever staat in magazijn in detailhandel met pallets op de achtergrond.

Online verkoop

Doordat Nederland de afgelopen twee jaar veel lockdowns heeft gehad, is de online verkoop explosief gestegen. E-commerce is tegenwoordig goed voor 25% van de omzet. Ook in 2022 wordt een groei verwacht, maar deze groei stabiliseert zich. Naar verwachting groeit de online omzet met 6%. Omnichannel wordt steeds belangrijker. Door zowel online als in een winkel bereikbaar te zijn, creëer je een betere klantervaring. Consumenten kunnen zo namelijk eerst online rondkijken in het assortiment en daarna naar de winkel komen, of andersom.

Uitdagingen

De detail- en retailhandel krijgt de komende tijd te maken met de volgende uitdagingen:

  • Stijgende grondstof- en energieprijzen
  • Stijgende logistieke kosten
  • Krapte op de arbeidsmarkt
  • Voorraadtekorten
  • Langere productie- en levertijden

Ook de oorlog in Oekraïne heeft veel effect op de sector. Zo stijgen de prijzen van olie en gas erg hard, waardoor de energierekening oploopt. Dit geldt ook voor consumenten, waardoor de koopkracht afneemt. Daarnaast stokt ook het spoorverkeer tussen Europa en China, waardoor er langere levertijden ontstaan. Deze leveringstijden blijven hoog, omdat ook de problemen in de containervaart nog niet voorbij zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in detailhandel? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur een mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de detailhandel? Onze specialisten helpen u graag!

E-mail ABAB
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan