Minstens minimumloon voor werknemer die stukloon ontvangt

1 januari 2023
Artikel

Werknemers die u stukloon betaalt, hebben recht op gemiddeld minstens het minimumloon. U moet daarom het aantal uren dat uw werknemers aan het werk zijn en het loon dat zij daarmee verdienen, bijhouden. Stukloon is loon dat u betaalt per stuk afgeleverd werk. Hoeveel u betaalt en hoeveel werk uw werknemers daarvoor moeten doen, staat in hun contract. 

Portretfoto van Bart Leusink
Neem contact op met:
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
stapel munten

Wat zijn de regels?

Uit uw administratie moet blijken dat u uw werknemers gemiddeld minstens het minimumloon betaalt. Als in uw bedrijf een volledige werkweek 36 uur telt en uw werknemer van 21 jaar of ouder werkt 20 uur, dan moet u hem ten minste 20 keer € 12,40 betalen. Bij een 38- of 40-urige werkweek betaalt u het bijbehorende uurloon dat in tabel 2 staat. Voor werknemers jonger dan 21 jaar geldt het minimumjeugdloon.

minimumloon januari 2023

Tabel: minimumloon per maand, week en dag (bruto bedragen per 1 jan 2023).

De bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Afhankelijk van uw sector is dat meestal 36, 38 of 40 uur per week. Als uw werknemer parttime werkt, geldt het minimumloon maar het salaris hangt af van hoeveel uur uw werknemer per week werkt.

uurloon per januari 2023

Tabel: minimumloon per uur voor fulltime werkweek van 36, 38 en 40 uur (bruto bedragen per 1 januari 2023).

De uurlonen in de tabel zijn naar boven afgerond. De officiële bedragen staan in tabel 1.

Uitzonderingen op de regel

U kunt afwijken van de regels voor stukloon. Dit is mogelijk als u onvoldoende toezicht kunt houden op de werkzaamheden van een werknemer en hij een zekere mate van vrijheid heeft om zelf zijn werkzaamheden in te richten. Om toch een beloning te bepalen, vraagt u uw werkgeversorganisatie om samen met de werknemersorganisatie(s) in uw sector een stukloonnorm vast te stellen. Ook moet uw werkgeversorganisatie een verzoek indienen bij de Stichting van de Arbeid. Dit kan ook zonder betrokkenheid van een werknemersorganisatie. De Stichting van de Arbeid kan na een beoordeling van de stukloonnorm aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen om een uitzondering te maken. De minister zal de aanvraag vervolgens toetsen. Als het verzoek wordt toegewezen, kunt u uw werknemer volgens de aangepaste norm betalen. 

Meer weten

Wilt u meer weten over de wijzigingen in het minimumloon of hebt u andere vragen rondom uw salarisadministratie? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over het stukloon? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan