Met terugwerkende kracht toetreden tot samenwerkingsverband? Let op het moment van oprichting

25 mei 2022
Artikel

Bent u van plan om de fiscale structuur van uw eenmanszaak of personenvennootschap te wijzigen? Door een besluit van de staatssecretaris van Financiën is het van belang dat u hiertoe op tijd overgaat.

Portretfoto van Joris van Raaij
Neem contact op met:
Joris van Raaij Senior belastingadviseur
Adviseur in gesprek

Partner-bv structuur

Als u uw ondernemingsstructuur fiscaal zo optimaal mogelijk wilt inrichten, is het aangaan van een samenwerkingsverband (maatschap of vennootschap onder firma) met een daarvoor opgerichte bv een veel voorkomende structuur. In de praktijk wordt dan gesproken van een ‘partner-bv structuur’. 

Oprichting van bv na samenwerkingsverband niet meer mogelijk

Onlangs publiceerde de staatssecretaris een nieuw besluit over samenwerkingsverbanden. Richt u een nieuwe bv op? En wilt u de bv laten toetreden tot een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma of maatschap? Dan kan het moment van toetreden niet liggen vóór de datum van oprichting van uw bv.

Voorheen was het gebruikelijk dat het voornemen om een bv op te richten in het begin van jaar werd vastgelegd in een voorovereenkomst of intentieverklaring. Daarna werd in de loop van het jaar beoordeeld of de bv daadwerkelijk zou worden opgericht of dat daarmee nog een jaar kon worden gewacht. Na oprichting van de bv kon het aangaan van een samenwerkingsverband dan met terugwerkende kracht plaatsvinden, naar het moment van het opstellen van de voorovereenkomst of intentieverklaring. Door het nieuwe besluit van de staatssecretaris is dit niet meer mogelijk. Uw bv kan én mag niet eerder toetreden tot een samenwerkingsverband dan de datum van oprichting van uw bv.

Richt op tijd uw bv op

Wanneer u het voornemen hebt om een partner-bv structuur op te richten is het dus van belang dat u tijdig overgaat tot het oprichten van de bv. Of het in uw situatie fiscaal voordeel oplevert om een partner-bv structuur op te richten, kunnen onze fiscale adviseurs voor u in kaart brengen. Wacht daarmee dus niet tot het einde van het jaar.

Meer weten?

Bent u van plan uw fiscale structuur te wijzigen? Dan is het van belang om met bovenstaande rekening te houden.  Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Joris van Raaij, belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over het wijzigen van uw fiscale structuur? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joris
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan