Landbouwvrijstelling opnieuw onder vuur

21 maart 2024
Artikel

“De landbouwvrijstelling is niet doeltreffend en niet doelmatig. Afschaffing is een logische en uitvoerbare beleidsoptie”. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de landbouwvrijstelling van onderzoeksbureau SEO in opdracht van het ministerie van LNV.

Portretfoto van Frank Rademaekers
Neem contact op met:
Frank Rademaekers Manager Belastingadvies
weiland met gras

Vrijstelling al eerder ingeperkt

De landbouwvrijstelling stelt de agrarische waardestijging van landbouwgronden in eigen gebruik vrij van belastingheffing. De vrijstelling bestaat al meer dan honderd jaar en is afgelopen jaren al enkele malen ingeperkt. Al langere tijd zet de politiek vraagtekens bij het nut van de landbouwvrijstelling. Als gevolg van aangekondigde wijzigingen in box 3 hield ABAB rekening met een wijziging of afschaffing van de landbouwvrijstelling in 2027. Mogelijk komt dit in een stroomversnelling.   

Alternatieven mogelijk

Het onderzoek dat SEO op 20 maart 2024 aanbood aan de Tweede Kamer, concludeert dat de landbouwvrijstelling niet nodig is. De met de vrijstelling beoogde doelen kunnen ondernemers ook op een andere wijze realiseren. Ook is er geen sprake van ‘neveneffecten’ op onder andere de grondmarkt. 

Wijze van afschaffing

In het rapport wijst SEO op de wijze waarop de afschaffing kan plaatsvinden. Daarbij noemen zij twee varianten:

  • een éénmalige herwaardering op basis van taxatierapporten, of
  • een herwaardering op basis van normbedragen. 

Bij de laatste variant zijn de uitvoeringskosten veel minder, stellen de onderzoekers. De normbedragen worden daarbij mogelijk gebaseerd op transacties die bij het kadaster geregistreerd zijn. 

Advies uitvoeren herwaardering

Het onderzoeksrapport komt ongetwijfeld aan de orde bij de formatieonderhandelingen. Of de partijen daadwerkelijk tot afschaffing overgaan en op welke wijze zij dit uitvoeren is nog onbekend. Het is overduidelijk dat de landbouwvrijstelling in de schijnwerpers staat. Wilt u niet afhankelijk zijn van de politieke keuzes voor een overgangsregeling, dan adviseren wij u om de waarde van uw grond op de balans kritisch te beoordelen en eventueel een herwaardering uit te voeren.   

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de landbouwvrijstelling of hulp bij een herwaardering? Neem contact op met Frank Rademaekers, manager Belastingadvies, via telefoonnummer 0495-459042 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Portretfoto van Frank Rademaekers
Manager Belastingadvies
Bel
0495-459042
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu