'Je moet het in één keer goed doen'

Referentie

Onverwacht een agrarisch bedrijf runnen, dat is een pittige opgave. Toch lukt het Aart en Margriet om hun bedrijf jaarlijks te laten groeien. Dankzij een ondernemende instelling, de samenwerking met de buurman én door op het juiste moment te sparren met ABAB.

In gesprek met:
Aart Maris, V.O.F.
Aart en Margriet Maris

Nadat zijn vader in 2003 overlijdt nemen Aart Maris en zijn vrouw Margriet het agrarische bedrijf over. “Ik was net klaar met mijn studie weg- en waterbouw aan de HTS en had al een baan. Maar ik had het daar niet naar mijn zin. Toen stonden mijn broer en ik voor de keuze. Moesten we het bedrijf stoppen? Of overnemen?” Aarts broer was op dat moment nog wat jong en zelf had hij weinig ervaring. Toch besloot Aart er met zijn vrouw Margriet voor te gaan. 

Een nieuwe start

Natuurlijk kwam er financieel en administratief veel kijken bij het overlijden en de overname. Aart wilde graag een nieuwe start maken en veranderde van accountant. Aart: “Ik had van collega-agrariërs positieve verhalen gehoord over ABAB. Bij ons waren de eerste ervaringen ook gelijk goed. Dat was prettig, want ik had mijn vader in het bedrijf natuurlijk wel vaak geholpen, maar niet als het gaat om boekhouden, de vakspecifieke kennis en alles wat daarbij komt kijken.”

Van 60 hectare naar 380 hectare

Vakinhoudelijk kon Aart gelukkig vertrouwen op zijn buurman Jan Timmers. “Mijn vader werkte al met hem samen en hij heeft me ontzettend veel geleerd.” De twee besloten hun bedrijven gedeeltelijk samen te voegen. Inmiddels groeit V.O.F. Maris elk jaar verder. “Van zo’n 60 hectare toen tot nu zo’n 380 hectare. We telen aardappelen, uien, bieten, sperziebonen, tulpen, peren, blauwmaanzaad, tarwe en graszaad.” Zo’n 60 hectare grond heeft Aart in eigendom, 45 hectare is reguliere pacht, 65 hectare is erfpacht en de rest is geliberaliseerde pacht.

Sparren over de aanpak

Bij veel stappen die Aart in zijn onderneming zet, raadpleegt hij de adviseurs van ABAB. Bijvoorbeeld als hij een machine koopt of grond. “Het is prettig om te kunnen sparren over de aanpak en hoe we het belastingtechnisch gezien moeten inrichten. Dat doe ik nu vooral met Kees van Nispen, onze relatiemanager.” Buurman Timmers is een aantal jaren geleden met pensioen gegaan. De gezamenlijke onderneming Timmers-Maris bestaat nog wel. “Zijn dochters zijn vennoten in de VOF. Zij brengen de grond in en ik bewerk deze. Voor subsidiemogelijkheden schakel ik rechtstreeks met Dennis Timmermans van Epiic [dochteronderneming van ABAB, red.].” 

In één keer goed

Nu Aart en Margriet na twintig jaar terugkijken, zijn ze blij dat ze de stap hebben gewaagd als agrariër.  Margriet: “Voor mij was het geen lastige keuze, want ik ben ook opgegroeid in een agrarisch bedrijf. Ik vind de vrijheid en het maken van onze eigen keuzes het mooiste aan ons bedrijf.” Aart: “Ik vind het interessant dat je het in één keer goed moet doen, want anders moet je weer een jaar wachten. Het voorjaar is een spannende tijd. Dan zie je of alles goed opkomt. Is dat niet zo, dan ben je te laat, dan mis je opbrengsten. Dat maakt het spannend en het houdt je alert.”

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met Dennis Timmermans, consultant subsidies via telefoonnummer 073-6465472 of stuur Dennis een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Dennis
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu