‘Je lost een probleem op door het niet te maken’

Referentie

Paul Faes heeft een melkveebedrijf met 70 koeien in Gilze, Noord-Brabant. Hij heeft een nieuw stalsysteem bedacht, waarbij geen gassen vrijkomen. Voor de uitvoering van zijn plannen hoopt hij financiering te krijgen van het Nationaal Groenfonds. “De mogelijkheden voor financiering van dit soort plannen zijn best beperkt, dus het is fijn dat het Nationaal Groenfonds er is”, aldus de ondernemer.

In gesprek met:
Paul Faes, melkveebedrijf Faes
Paul Faes in zijn melkveebedrijf

Vrijloop-matrassenstal

“Onze stal is verouderd, dus er moet iets anders komen”, vertelt Faes. “Het idee van een vrijloopstal stond me meteen aan, maar elke variant had ook weer zijn nadelen.” Daarop besloot de melkveehouder zelf een systeem te bedenken: de vrijloopmatrassenstal. “De koeien hebben volledige bewegingsvrijheid op een lig- en loopvloer die ook de emissies reduceert. De urine van de koeien wordt direct afgevoerd door een helling van het matras. De vaste mest blijft liggen totdat een mestverwijderingssysteem het naar achteren schuift."

Twee verschillende meststromen

Het toekomstige bedrijf van Faes kent dus twee verschillende meststromen. “De dunne fractie mest gebruiken we ter vervanging van kunstmest. De dikke fractie mest verwerken we in een Bokashi-kuil. Bokashi is goed gefermenteerd organisch materiaal en volledig zuurstofarm. Dit rijden we vervolgens bovengronds uit. Beter voor de grond en het bodemleven.” Samen met een loonwerker werkt hij ook aan een betere mineralenefficiëntie om de bodemkwaliteit en het bodemleven te verbeteren. “Wij noemen dit naturologische landbouw. Dit is de toekomst.”

Verschillende mensen wezen Faes op het Nationaal Groenfonds, ook zijn adviseur van ABAB. Op dit moment werkt de ondernemer zijn bedrijfsplan voor het fonds uit. “Elke keer ontdek ik nieuwe dingen van naturologisch ondernemen. Die nieuwe inzichten kan ik ook weer voor het Nationaal Groenfonds op papier zetten.”

Verder vooruitkijken

Faes is ontzettend gedreven. “Ik probeer altijd verder te kijken dan vijf jaar. Door het probleem niet op te lossen, maar niet te maken. Zo ga je wel een richting op waarbij je steeds weer een stap verder denkt.” Hij ziet de toekomst positief tegemoet. “Er zijn altijd mogelijkheden. Ik heb een eigen visie en die probeer ik vast te houden. Het aantal boeren neemt af. Om draagvlak te krijgen in de maatschappij denk ik dat het belangrijker is om je te richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Faes is ook deelnemer van de InnovatieTafels, een onafhankelijk landelijk platform voor ondernemers, kennispartners en experts die samenwerken aan innovatie. “Ik wil graag van anderen leren en ben heel nieuwsgierig hoe zij dingen aanpakken. Ik hoef maar één iemand tegen te komen die me verder kan helpen. Dan is het al gauw interessant om mee te doen.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Nationaal Groenfonds? Neem contact op met René Boots, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 077-3217734 of stuur René een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Boots
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
077-3217734
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu