Inzicht in uw energiecontract

12 juli 2022
Artikel

De afgelopen jaren waren de energieprijzen relatief bescheiden, maar die tijd is voorbij. De stijging van de energieprijzen begon in de loop van 2021 en nam de laatste maanden ongekende vormen aan. Wat kunt u doen?

Portretfoto van André Klemans
Neem contact op met:
André Klemans Agrarisch bedrijfsadviseur
gasmeter met muntjes

Ondernemers die hun energie inkopen op basis van variabele energietarieven, betalen nu een veelvoud van wat ze een jaar geleden betaalden. Ondernemers met een nog lopend energiecontract van vóór de prijsstijgingen, mogen in hun handen wrijven. Zij hebben voorlopig nog geen last van de enorme prijsstijgingen.

Wanneer loopt uw energiecontract af?

Heeft u een nog lopend energiecontract? Weet u dan wel wanneer uw energiecontract eindigt en wat er daarna gebeurt? Heeft u op dat moment de vrijheid om energie in te kopen waar u zelf wilt? Of moet u misschien al eerder in actie komen? Wat voor u vanzelfsprekend is, blijkt dat niet altijd te zijn. Het kan gebeuren dat als u niet tijdig zelf in actie komt, uw contract automatisch overgaat in een basiscontract, dat helemaal niet bij u past. Vaak krijgt u dan ook niet het gunstigste tarief. Dus: al loopt uw huidige energiecontract nog een tijdje door, kijk er eens goed naar en lees de kleine lettertjes.

Wanneer loopt uw energiecontract echt af? Wat gebeurt er als u niets doet? Hoe lang voor de afloop van het energiecontract kunt u aangeven dat u iets anders wilt dan de standaardopvolging? Misschien heeft u nog wel de mogelijkheid om het lopende energiecontract te verlengen.

Welk energiecontract past bij u en uw bedrijf?

Niemand weet wanneer de energieprijzen weer gaan dalen. In het algemeen wordt er wel vanuit gegaan dat dit op enig moment gaat gebeuren. Dat zien we ook als we naar de contractvoorstellen met een langere looptijd kijken. Daar is uit op te maken dat de energiemaatschappijen verwachten dat op termijn de energieprijs weer op een lager niveau stabiliseert. In energiecontracten met looptijden van twee tot drie jaar worden lagere energieprijzen aangeboden dan in de kortlopende contracten.

Maar: welk energiecontract past nu het beste bij u en uw bedrijf? Een variabel contract waarmee u iedere dag de grillen van de energiemarkt ervaart of wilt u liever voor een bepaalde tijd verzekerd zijn van een vast bedrag? En moet deze periode dan één jaar of bijvoorbeeld drie jaar zijn? Dat zal voor iedere ondernemer anders zijn. Uiteindelijk willen we allemaal zo min mogelijk voor onze energie betalen.

Waar kiest u voor?

Kiest u voor een variabel energiecontract? Dan loopt u het risico dat de prijs op korte termijn nog verder stijgt, maar aan de andere kant heeft u ook meteen voordeel als de energieprijzen gaan dalen. Past langere tijd duidelijkheid over de energieprijzen beter bij u? Als u nu niet de extreem hoge energieprijzen kunt dragen, maar wel langere tijd een iets lagere energieprijs, is dat misschien een betere keuze voor u.

Meer informatie of advies

U moet zelf uw afweging maken, maar wel op basis van de juiste informatie. Wilt u weten wat er nu echt in uw huidige energiecontract staat of wilt u overleggen welk nieuw energiecontract het beste bij u past? Neem contact op met André Klemans, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-51215297 of stuur André een e-mail.

Wilt u meer weten over energiecontracten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail André
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu