Duurzame energie produceren als agrariër

30 maart 2023
Artikel

Nederland leent zich bij uitstek voor het plaatsen van windturbines. We zijn inmiddels dan ook gewend aan het beeld van draaiende wieken in ons landschap. Steeds meer ondernemers die duurzame energie willen opwekken, ontdekken zonneparken als alternatief voor windturbines.

Profielfoto van Nico van der Ende
Neem contact op met:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
Zonnepark met zonnepanelen en windmolen

Fiscale aspecten exploitatie zonnepark

Bij de exploitatie van uw grond als zonnepark schakelt u in de meeste gevallen een derde partij in. In dat geval zijn er drie scenario’s mogelijk. U kunt uw grond verkopen, u kunt tegen een jaarlijkse vergoeding toestaan dat een derde partij zonnepanelen plaatst of u kunt zelf ook deelnemen aan de exploitatie. Als u een zonnepark gaat exploiteren, spelen inkomsten- en/of vennootschaps- en omzetbelasting een belangrijke rol. Daarnaast kunnen ook andere heffingen aan de orde zijn.  Door de aanleg van een zonnepark wijzigt het gebruik van de grond, dit kan fiscale consequenties hebben. Een fiscalist kan voor u nagaan wat de gevolgen voor u zijn. Onder bepaalde omstandigheden loopt u het risico geconfronteerd te worden met een hoge belastingaanslag, terwijl de inkomsten pas gedurende de looptijd van 25 jaar worden genoten.

Juridische gevolgen exploitatie zonnepark

Als u een optiecontract tekent, zit u als het project doorgaat meestal voor 25 jaar 'vast' aan het zonnepark. U kunt meestal niet onder de optie uit. Het is belangrijk dat u zich vooraf goed laat adviseren over de kansen én risico’s. Een juridisch adviseur kan voor u het contract bekijken: waar zitten de haken en ogen?

Financiële gevolgen exploitatie zonnepark

Heeft u de bank een hypotheekrecht verleend op de grond waarop het zonnepark is gepland? Dan heeft u medewerking van uw bank nodig. De bank kan ook eisen stellen in verband met de financiering die aan u is verstrekt. Betrek de bank daarom tijdig bij het project.

Gevolgen op het gebied van vergunningen

Als u een zonnepark laat realiseren op uw grond, moet ook met de overheid overeenstemming worden bereikt. Hoe zit het met het bestemmingsplan en de vergunningen?

Goed om bij stil te staan

  • Als u een optie tekent, betekent dit niet automatisch dat het zonnepark gerealiseerd wordt. Het duurt soms wel twee jaar voor er duidelijkheid is.
  • Als er tijdens de duur van de overeenkomst iets gebeurt (echtscheiding, iets met het bedrijf, ruilverkaveling), kan uw situatie veranderen.
  • Is de aanleg van een zonnepark ook aantrekkelijk voor eventuele toekomstige generaties?
  • Gaat u met een gerenommeerde partij in zee?

Neem een weloverwogen beslissing

Of de aanleg van een zonnepark voor u een goede keuze is, hangt af van uw persoonlijke situatie. ABAB Agro Advies heeft een team van specialisten dat u hierbij kan adviseren. Wordt u benaderd door een projectontwikkelaar? Neem dan weloverwogen een beslissing. En laat u vooral niet gek maken.

Neem contact op met Nico van der Ende, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0485-561326 of stuur Nico een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nico
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu