Energiebesparingsplicht vanaf 1 juli 2023: de gevolgen voor u

Vanaf 1 juli 2023 moeten grootverbruikers in Nederland voldoen aan de energiebesparingsplicht. Weet u al wat er van u verwacht wordt? We zetten de regels voor u op een rij.

Portretfoto van Dennis Timmermans
Neem contact op met:
Dennis Timmermans Consultant subsidies
elektriciteitsmeter met munten

Wat is de energiebesparingsplicht?

De overheid wil met de energiebesparingsplicht meer inzicht krijgen in het energieverbruik van bedrijven, de duurzaamheid en efficiëntie hiervan. Hierbij wordt vooral gekeken naar de mate waarin ondernemers al hebben geïnvesteerd in het verlagen van hun energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van extra isolatie of het gebruik van zuinige machines.
De nieuwe regeling moet ondernemers aansporen om te investeren in het verlagen van hun energieverbruik. Afhankelijk van hoeveel energie u op jaarbasis verbruikt, moet u vanaf 1 juli voldoen aan enkele regels.

Lees meer over hoe wij u kunnen ondersteunen bij het aanvragen van subsidies.

Wat moet u rapporteren?

  • Voor ondernemers die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken geldt de informatieplicht energiebesparing. Zij moeten om de vier jaar rapporteren welke maatregelen zij hebben genomen om energie te besparen.
  • Voor bedrijven met een verbruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas per jaar, geldt de onderzoeksplicht energiebesparing. Deze bedrijven moeten ook hun energie-intensieve processen in kaart te brengen en aangeven hoe zij hierop gaan besparen.
  • Grote ondernemingen (groter dan mkb) moeten daarnaast ook nog iedere vier jaar een energie-audit uitvoeren. Hieruit komt een rapport voort dat inzicht geeft in alle energiebesparende maatregelen die zijn genomen.

Vindt de overheid dat u niet voldoende heeft geïnvesteerd? Dan kan het zijn dat u verplicht wordt om te investeren in het verduurzamen van uw bedrijf met extra energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om investeringen met een maximale terugverdientijd van vijf jaar.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u hulp nodig bij het voldoen aan uw energiebesparingsplicht? Neem dan contact op met Dennis Timmermans, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465472 of stuur Dennis een e-mail.

Wilt u meer weten over de energiebesparingsplicht? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Dennis
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan