Een oplossing waar we allemaal achterstaan

Referentie

Van een gemengde onderneming naar een recreatieve accommodatie: het bedrijf van de familie Arts uit Wijchen maakt de afgelopen jaren een flinke transformatie door. Vorig jaar was de bedrijfsoverdracht van de ouders naar Huub Arts en zijn zus en zwager een feit. “ABAB heeft de kennis in huis om zo’n proces goed te organiseren.”

In gesprek met:
Huub Arts, Bij de 3 Linden
Bij De 3 Linden

Van oudsher was de boerderij van de familie Arts een gemengd bedrijf met als grootste tak de pluimveehouderij met 40.000 legkippen. Ook was er een boerderijcamping. Huub Arts: “Vanwege overheidsregels moesten we stoppen met de legkippen. Mijn ouders waren toe aan hun pensioen, dus besloten mijn broer, schoonzus en ik het bedrijf over te nemen en de recreatietak uit te breiden.”

Regelen van de bedrijfsoverdracht

Senior vastgoedadviseur bij ABAB Pierre van Berkel (inmiddels gepensioneerd) ging met de familie aan de slag om de overdracht te regelen. Arts: “Dat was niet eenvoudig. Ik heb nog twee zussen en uiteraard wilden mijn ouders dit voor ons allemaal goed regelen. Het hele proces heeft zo’n twee jaar geduurd en de specialisten bedrijfsovername hebben ons hierbij geholpen.” Inmiddels bestaat het bedrijf, naast een grondgebonden landbouwtak, uit een minicamping met 25 plaatsen, een vakantieboerderij met groepsaccommodatie en een bed & breakfast.

Familielening met winstafhankelijke rente

Voor de financiering werd gekozen voor een familielening met een winstafhankelijke rente. “Dat was een creatief idee. Simpel gezegd hebben mijn ouders geld in het bedrijf laten zitten en betalen wij dat gefaseerd terug. Als we veel winst maken, betalen we meer rente. Die rente mogen wij vervolgens weer aftrekken en ook voor mijn ouders levert deze lening belastingvoordeel op. Voor iedereen een fijne oplossing. Mijn ouders konden hier blijven wonen, hebben een goed pensioen en helpen op de achtergrond mee in het bedrijf. Ook voor ons is alles goed geregeld, zelfs als we een jaar wat minder draaien. ”

Veel kennis in huis

Arts is tevreden over de gang van zaken, al vond hij wel dat het lang duurde om alles goed te regelen. “Eigenlijk wil je snel door, maar dat kan niet altijd. We hadden een goede klik met Pierre en vertrouwden hem. Hij was onze vaste contactpersoon en haakte andere specialisten aan als dat nodig was, zoals belastingadviseurs en juristen. Bij zo’n overdracht zijn heel veel mensen betrokken. Ik denk niet dat veel accountantskantoren dit zo voor elkaar krijgen. ABAB heeft veel kennis in huis, zeker van de agrarische sector.”

Meer weten?

Wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsoverdracht? Neem contact op met Arnold de Leeuw, senior relatiemanager, via telefoonnummer 06-51294060 of stuur Arnold een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Arnold
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan