‘Een modern melkveebedrijf doet meer dan alleen melk produceren’

Referentie

Zo’n drie jaar geleden startten Marcel en René van Helvoirt met gaswinning door middel van monomestvergisting op hun melkveehouderij. “Het is een mooie toevoeging aan het bedrijf.”

In gesprek met:
Marcel en René van Helvoirt Van Helvoirt Melkvee C.V.
De heer Van Helvoirt

De broers runnen in Ell een melkveehouderij met 500 melkkoeien, 70 hectare grond, gras en mais. Zo’n drie jaar geleden besloten de ondernemers nog een andere tak aan hun bedrijf toe te voegen: het opwekken van gas met een monomestvergistingsinstallatie. Marcel van Helvoirt: “We zijn melkveehouders met passie en plezier, maar daar houd je geen dikke boterham meer aan over. Daarom leek dit ons een goede optie om extra inkomsten te krijgen. We zetten met deze installatie dagverse mest om in biogas. We produceren ongeveer 1.000 m3 gas per dag en dat wordt meteen doorgestuurd naar het aardgasnet. Zo kunnen we elk jaar 250 huishoudens voorzien van gas.”

Subsidie voor investering

Beginnen met monomestvergisting is duur, maar er is subsidie beschikbaar vanuit de SDE+-regeling. Die geeft een extra vergoeding voor het geleverde gas, bovenop de prijs die het energiebedrijf ervoor betaalt. Bij normale gasprijzen duurt het zo’n twaalf jaar voor de installatie is terugverdiend. Van Helvoirt: “Het afgelopen jaar waren de prijzen van gas extreem hoog en dat merken wij natuurlijk ook. Tel daarbij de hoge melkprijzen van vorig jaar op en we hebben een heel goed jaar gedraaid.” Bijkomend voordeel is dat monomestvergisting de uitstoot van methaan en CO2 op het bedrijf enorm reduceert. Na het vergistingsproces blijft er een restproduct achter in de silo: digestaat. Dat wordt vervolgens gebruikt als mest voor op het land. De kwaliteit hiervan is, zeker voor maïs en grasland, beter dan die van gewone mest.

Schaalgrootte

De melkveehouder is tevreden met zijn besluit, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. “Bij ons kon het, omdat we veel koeien hebben. Je hebt er minimaal 400 voor nodig om gas op te kunnen wekken. Het gebeurt daarom ook wel dat meerdere melkveehouders in dezelfde straat gezamenlijk een installatie aanschaffen.” Ook moeten de stallen worden aangepast en is de installatie erg duur. En sinds die er eenmaal staat, heeft Van Helvoirt er een half uur tot een uur werk aan per dag. “Wat de toekomst brengt, weet ik niet. Maar een modern melkveebedrijf is met meer bezig dan melk produceren. Wil je bestaansrecht houden, dan kun je dat ook met dit soort dingen creëren. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook zonnepanelen.”De melkveehouders zijn al jaren klant van ABAB, met name voor de boekhouding. “Als ik met een vraagstuk kom, weten ze altijd wel een oplossing te vinden. Dus ik ben zeker tevreden.”

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Weten hoe wij u kunnen helpen? Neem contact op met Marc Strikkeling, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83905100 of stuur Marc een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marc
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu