Dineren tijdens werkzaamheden: vallen verteerkosten onder uw privékosten?

2 februari 2024
Artikel

Als u voor uw werkzaamheden tijdelijk in bijvoorbeeld een hotel verblijft, zijn deze verblijfskosten fiscaal aftrekbaar. Maar hoe zit dat met de kosten van eten en drinken, oftewel verteerkosten? Deze vraag kwam in een rechtszaak aan de orde. 

Portretfoto van Hans van Dam
Neem contact op met:
Hans van Dam Senior belastingadviseur
verteerkosten

De feiten: ontbijt, lunch, diner in aftrek van de winst

Een consultant drijft zijn onderneming in de vorm van een eenmanszaak. Hij voert in een periode van drie jaar werkzaamheden uit op vier verschillende locaties. Hiervoor huurt hij op deze verschillende locaties woonruimte en maakt daarbij ook kosten voor ontbijt, lunch en diner (verteerkosten).

In zijn aangiften inkomstenbelasting brengt de ondernemer naast de kosten van het verblijf ook deze verteerkosten in aftrek van zijn winst, waarbij hij wel correct rekening houdt met de aftrekbeperking van twintig procent voor kosten die gedeeltelijk een privékarakter hebben.

Eigen verteerkosten niet aftrekbaar

De rechter oordeelt dat de eigen verteerkosten niet aftrekbaar zijn van de winst, omdat deze kosten een overwegend privékarakter hebben. Het maakt daarbij niet uit of de ondernemer de maaltijd thuis gebruikt of op de plek van zijn tijdelijke verblijf. Ook het feit dat de eigen verteerkosten hoger zijn dan wanneer hij thuis een maaltijd maakt, leidt er volgens de rechter niet toe dat de kosten (gedeeltelijk) aftrekbaar zijn. De ondernemer kiest er namelijk zelf voor om buitenshuis meer kosten te maken door het eten niet zelf klaar te maken. Deze keuze berust niet op zakelijke, maar op persoonlijke motieven, aldus het hof. Als de ondernemer thuis dezelfde keuze zou maken, zouden deze kosten ook niet ten laste van de winst kunnen worden afgetrokken.

Eerst zakelijkheid kosten beoordelen, daarna aftrekbeperking

Het is belangrijk om eerst te beoordelen of gemaakte kosten zakelijke kosten of privékosten zijn. Zijn de kosten zakelijk en dus aftrekbaar? Dan moet worden beoordeeld of er een aftrekbeperking geldt voor die kosten.

Voorbeelden van zulke kosten zijn:

  • voedsel, drank en genotmiddelen;
  • representatiekosten;
  • kosten voor congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke.

Om te bepalen of bepaalde kosten aftrekbaar zijn van uw fiscale winst, moet u dus deze twee stappen doorlopen.

Meer informatie of advies

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen over de aftrekbaarheid of de aftrekbeperking van kosten? Neem contact op met Hans van Dam, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans van Dam
Senior belastingadviseur
Bel
0492-579888
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan