Begrip zakelijke winstverdeling leidt tot procedure

18 november 2022
Artikel

De rechtbank deed recent een opmerkelijke uitspraak voor agrarische ondernemingen met wisselende bedrijfsresultaten over de zakelijke winstverdeling in een vennootschap onder firma (vof).

Profielfoto van Nico van der Ende
Neem contact op met:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
Een melkveehouder en adviseur in gesprek

Het ging in deze zaak om een man, vrouw en dochter die in een vennootschap onder firma in 2017 een geitenhouderij exploiteerden. Bij de winstverdeling kregen alle drie de vennoten een rentevergoeding. Daarnaast kreeg de man voor zijn meerarbeid een arbeidsvergoeding toegekend van € 30.000. Per saldo behaalde de geitenhouderij na aftrek van de rente- en arbeidsvergoedingen een negatief resultaat. Dit verlies werd in de verhouding 60%:40% door man en vrouw gedragen.

Hoogte arbeidsvergoeding

De inspecteur was het daar niet mee eens en stelde dat onder de gegeven omstandigheden de arbeidsvergoeding voor de man niet hoger kon worden vastgesteld dan het positieve resultaat. In dit geval was dat resultaat vastgesteld op € 3.977. De rechter volgde de inspecteur in zijn eis en oordeelde dat de arbeidsvergoeding niet meer kon bedragen dan voornoemde € 3.977.

De rechtbank onderbouwt haar uitspraak met de overweging dat bij een winstverdeling een vergoeding voor extra inspanning aan arbeid niet hoger kan zijn dan de daadwerkelijk gerealiseerde winst.

Wisselende bedrijfsresultaten

Voor agrarische ondernemingen met vaak wisselende bedrijfsresultaten is dit een zeer opmerkelijke uitspraak. Het gaat hier om een zeer feitelijke uitspraak, waarbij de rechter volgens ons onvoldoende recht doet aan de feitelijke situatie binnen een agrarische onderneming. Als er voldoende zicht is op positieve resultaten, waaruit de volledige arbeidsvergoeding vergoed kan worden, voldoet de winstverdeling in de visie van ABAB aan de toets der zakelijkheid.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met Nico van den Ende, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nico
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu