Overdracht familiewaarden in het familiebedrijf

8 december 2023
Artikel

Een familiebedrijf is een bijzonder bedrijf. Het onderscheidt zich door onder andere de bijzondere band die stakeholders en andere belanghebbenden met elkaar hebben. Besluiten worden niet alleen genomen op basis van zakelijke overwegingen, maar vaak ook op emotionele basis.

Portretfoto van Marianne van Rooy
Neem contact op met:
Marianne van Rooy Jurist ondernemingsrecht
Leden familiebedrijf in gesprek over familiewaarden

Familiewaarden spelen een belangrijke rol in de koers die het bedrijf vaart en voor de continuïteit van de onderneming. Zij vormen als het ware de fundering waarop het bedrijf is gebouwd. Waarden die van generatie op generatie op generatie overgedragen worden. Dat gaat echter niet altijd vanzelf.

Ga met hele familie in gesprek

Gesprekken in een familiebedrijf, zeker over toekomstige bedrijfsopvolging, gaan meestal over fiscale en financiële zaken. Er wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan het doorgeven van familiewaarden aan de volgende generatie. Vooral bij bedrijfsopvolging kan dit gevolgen hebben voor de continuïteit van de onderneming. De jonge generatie kan andere waarden belangrijk vinden dan de huidige generatie. Dit kan botsen, zeker als er niet of nauwelijks met elkaar over gesproken wordt. Ga met de hele familie in gesprek over het bedrijf, familie en toekomst. Start met de familiewaarden en bespreek vervolgens de andere onderwerpen die men belangrijk vindt. Wat heeft de familie met het bedrijf voor? Welke principes en gedragsregels zijn voor hen belangrijk en vormen de basis voor het beleid met de familie met betrekking tot het bedrijf? Kunnen kinderen toetreden tot het bedrijf? En hoe handelt u bij een conflict?

Leg afspraken vast

Leg de gemaakte afspraken vast in een familiestatuut. Als familie bepaalt u zelf wat er in het familiestatuut komt. Begin bij de basis; het vastleggen van de familiewaarden. Andere onderwerpen waarover afspraken gemaakt kunnen worden: bedrijfsopvolging, zeggenschap, financiële belangen of de vraag of een familielid überhaupt zomaar in het bedrijf mag komen werken. Elk familiebedrijf is uniek. De familie bepaalt wat uiteindelijk in hun familiestatuut wordt vastgelegd. Het is een investering in de toekomst. De uitgangspunten bieden een familie houvast om de continuïteit te waarborgen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorg. Wilt u meer weten over bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf? Neem contact op met Marianne van Rooy, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4640117 of stuur Marianne een e-mail.

Wilt u meer weten over het familiestatuut? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Marianne
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu