Wijziging heffingsrecht beloning vennootschapsleiding onder het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland-België

3 oktober 2023
Artikel

Nederland en België hebben een nieuw belastingverdrag gesloten. Het heffingsrecht met betrekking tot de beloning vennootschapsleiding verandert. Waar moet u rekening mee houden?

Portretfoto van Clea Cremers
Clea Cremers Global mobility specialist | Tax
Vlaggen België en Nederland

Heffingsrecht tot nu

Beloningen betaald aan een lid van de vennootschapsleiding worden onder het huidige belastingverdrag tussen Nederland en België toegewezen aan het vestigingsland van de vennootschap.

Heffingsrecht onder het nieuwe verdrag

Ook onder het nieuwe verdrag houdt het vestigingsland van de vennootschap het heffingsrecht over deze beloning. Nieuw is echter de splitsing tussen werkzaamheden als vennootschapsleiding en overige werkzaamheden. Werkzaamheden van dagelijks bestuur vallen bijvoorbeeld onder de overige werkzaamheden. Het verdrag wijst het heffingsrecht over beloningen voor overige werkzaamheden expliciet toe aan artikel 14 van het verdrag. Onder dit artikel wordt het heffingsrecht over beloningen pro rata verdeeld over de fysieke werklanden van de werknemer. Enkel onder strikte voorwaarden behoudt het woonland van de werknemer het volledig heffingsrecht. Dit in tegenstelling tot artikel 15 (vennootschapsleiding), waar het vestigingsland van de vennootschap het volledig heffingsrecht heeft.

Het is dus mogelijk dat beloningen, die nu alleen in Nederland of België belast worden, in de toekomst (deels) in het andere land belast worden.

Verschil voorkoming van dubbele belasting

De methode waartegen Nederland voorkoming van dubbele belasting verleent verschilt per verdragsartikel. Op werknemersinkomsten (en in de toekomst dus ook de overige beloningen van de vennootschapsleiding) past Nederland de vrijstellingsmethode toe. Voor beloningen in de hoedanigheid van vennootschapsleiding geldt de verrekeningsmethode. Afhankelijk van de feiten en omstandigheden is de ene methode financieel gunstiger dan de andere.

Onder het nieuwe verdrag wordt het dus nog belangrijker om een duidelijke (schriftelijke) splitsing te maken tussen de beloning die ziet op taken als vennootschapsleiding en de beloning voor overige werkzaamheden. Onze adviseurs van Global Mobility Services helpen u daar graag bij.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de consequenties van het nieuwe verdrag tussen Nederland en België voor arbeidsinkomsten? Neem dan contact op met Clea Cremers, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 077-3217715 of stuur Clea een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Clea
Portretfoto van Clea Cremers
Global mobility specialist | Tax
Bel
077-3217715
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan