Verruiming jubileumuitkering biedt fiscale kansen

30 april 2020
Artikel

Geeft u uw werknemers een uitkering bij een dienstjubileum? Door een beleidswijziging kunt u mogelijk vaker gebruikmaken van de zogenoemde diensttijdvrijstelling om deze uitkering belastingvrij te geven. We leggen u graag uit hoe het zit.

 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Fiscaal advies

Fiscale regels jubileumuitkering

In veel cao’s of arbeidsvoorwaarden is een jubileumuitkering opgenomen bij een dienstverband van 12,5, 25 en 40 jaar. De fiscale regels wijken daarvan enigszins af. Een jubileumuitkering is namelijk alleen onbelast bij 25 en 40 jaar diensttijd. Daarnaast moet het gaan om een eenmalige uitkering van maximaal het loon over één maand.

Diensttijd

Tot voor kort telde voor de diensttijd van een werknemer alleen de periode mee dat deze daadwerkelijk bij u in dienst is. De dienstjaren doorgebracht bij andere werkgever(s) mocht u alleen meetellen als er tussen u en de andere werkgever(s) een zodanige verhouding bestond dat het logisch was om de dienstjaren mee te tellen. Denk hierbij aan fusies en wijzigingen van de rechtsvorm, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een bv.

Verruiming begrip diensttijd

De Belastingdienst heeft gepubliceerd dat we het begrip diensttijd ruimer mogen uitleggen. U mag de dienstjaren die uw werknemer bij andere werkgevers heeft gewerkt ook meetellen als dat maatschappelijk gebruikelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie waarin dezelfde cao van toepassing is gebleven op uw werknemer. Ook mag u de vrijstelling toepassen als u voor de jubileumuitkering consistent aansluit bij de dienstjaren die de pensioenuitvoerder hanteert.

Besparing werkgeverslasten

Door de dienstjaren van vorige werkgevers mee te tellen, kunt u mogelijk toch gebruikmaken van de fiscale diensttijdvrijstelling als uw werknemer op basis van de cao recht heeft op een jubileumuitkering bij 12,5 jaar. U bespaart dan werkgeverslasten en uw werknemer ontvangt de uitkering netto. Een win-win situatie dus! Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Als u bijvoorbeeld een waardevolle werknemer extra wilt belonen, kunt u onderzoeken of u de diensttijdvrijstelling mag benutten om die extra beloning onbelast aan uw werknemer te geven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Onze fiscale specialisten staan graag voor u klaar. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur en specialist loonheffingen, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan