Op naar een succesvolle bedrijfsovername

6 maart 2023
Blog

Bij agrarische bedrijfsovernames wordt er vaak om financiële en fiscale redenen een samenwerkingsverband aangegaan. Wat minstens zoveel aandacht zou moeten krijgen, zijn de emoties die gepaard gaan met een bedrijfsovername. 

Portretfoto van Helma van Rozendaal
Neem contact op met:
Helma van Rozendaal Senior bedrijfsadviseur
Een adviseur in gesprek met een agrarisch ondernemer

Aandacht voor emoties

Dat bij een agrarische bedrijfsovername niet alleen de financiële en fiscale aspecten een rol spelen, staat als een paal boven water. De ouders willen het bedrijf waar ze vaak hun hele leven werkzaam zijn geweest en hun ziel en zaligheid in hebben gestopt graag overdragen aan de volgende generatie. Ouders en kind(eren) zijn dan zowel zakelijk als privé sterk met elkaar verbonden. Als ik als bedrijfsadviseur aanschuif aan de keukentafel om de bedrijfsovername in gang te zetten, dan gaat er dus ook veel aandacht naar de menselijke kant van de overname. Dit is namelijk vaak doorslaggevend voor het slagen van de bedrijfsoverdracht.

Samenwerken

Bij veel bedrijfsoverdrachten in de agrarische sector ondervinden de ouders, bedrijfsopvolgers of andere familieleden stress. Deze stress ontstaat vaak bij een gebrekkige communicatie, verschillen in karakters, maar ook in de toekomstvisie van het bedrijf. Daarom bespreek ik ook aan diezelfde keukentafel wat samenwerken echt inhoudt en of ouders en potentiële opvolger(s) daar geschikt voor zijn. Daarvoor is goed luisteren naar elkaar en een goede communicatie nodig. Dat kan soms lastig zijn als emoties een rol spelen. Laat de frustraties in de loop van de jaren niet ophopen. Door goed te blijven luisteren en praten kunnen spanningen, ruzies en conflicten vermeden worden, wat een goede basis legt voor een succesvolle samenwerking en bedrijfsovername. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over succesvolle bedrijfsovernames? Neem contact op met Helma van Rozendaal, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0413-336558 of stuur Helma een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Helma
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu