Aandachtspunten bij werken met bbl-leerlingen

Heeft u een bbl-leerling in dienst? Dan moet u op een aantal zaken letten. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Portretfoto van Bart Leusink
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Aandachtspunten bij werken met bbl-leerlingen

Arbeidsovereenkomst leerling-medewerker

Gemiddeld werkt een leerling-medewerker van een beroepsbegeleide leerweg (bbl’er) vier dagen per week en gaat hij een dag per week naar school. De bbl’er is een werknemer en dus moet er een schriftelijke  arbeidsovereenkomst zijn. Het gaat in dit geval vaak om een tijdelijk contract.
De WW-premie is niet bepalend voor de duur hiervan. Voor de bbl-arbeidsovereenkomst betaalt u altijd de lage WW-premie. Voorwaarde is wel dat in de arbeidsovereenkomst staat dat het om een bbl’er gaat.

Ketenregeling

Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd geldt doorgaans de ketenregeling: na drie tijdelijke contracten moet u de werknemer een vast dienstverband aanbieden. Dit geldt niet voor bbl’ers. Zij hebben wel gewoon recht op vakantiedagen en andere arbeidsvoorwaarden. De leerling-medewerker kan ook voor minder dan tachtig procent (vier dagen per week) in dienst komen. Dan moet u de deeltijdfactor aanpassen.

Loonschalen bbl'ers

Er zijn cao-loonschalen voor bbl’ers. Controleer daarin of u het juiste salaris betaalt.

Subsidie voor praktijkleren

U kunt subsidie aanvragen via de regeling Praktijkleren. U ontvangt dan maximaal € 2.700 per leerling-werknemer per jaar. De subsidie moet u na afronding van het schooljaar aanvragen, maar uiterlijk 15 september 2023.  Bedrijven die vallen onder de cao Bos en Natuur, Dierhouderij, Glastuinbouw, Groen, Grond en Infrastructuur en hoveniers kunnen over het afgelopen schooljaar mogelijk ook aanspraak maken op Colland-subsidies.

Meer informatie of advies

Wilt u meer informatie of advies over werken met bbl’ers? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu