Brigitte van Tuijl

Assistent-accountant in Uden
"De vrijheid en het fijne klantcontact geven mij werkplezier"

Al meer dan 25 jaar is Brigitte van Tuijl werkzaam bij ABAB als assistent-accountant. Haar werk blijft leuk, zegt ze. Onder andere door de interessante klanten die ze van dienst is. Zoals Zorgboerderij van der Wijst, de boerderij die te zien is in het mooie tv-programma Out of Office op NPO 1.

Hoe ben je bij ABAB terecht gekomen?

“ABAB is mijn eerste werkgever. Ik werk hier al sinds 1997! ABAB was in die tijd op zoek naar mensen met een agrarische achtergrond, vanwege het grote agrarische klantenbestand. Ze kwamen kennismaken met studenten op de Hogere Agrarische School, waar ik studeerde. Ik had in mijn laatste jaar een module boekhouden gedaan en dat vond ik erg leuk. Dus het sprak me zeker aan, maar eerst wilde ik een jaar gaan reizen. Dat heb ik aangegeven bij ABAB en na dat jaar kon ik nog steeds terecht bij ABAB. Ik ben opgegroeid op een boerderij. Door die achtergrond spreek ik de taal van de boeren. Qua administratie moest ik wel wat inlopen op collega’s die bijvoorbeeld accountancy gedaan hadden, maar de agrarische termen die kende ik al. Op dat vlak had ik juist een voorsprong.”

Waarom past het vak zo goed bij je?

“Ik hou van structuur. Ik ben een echte boekhouder. Als we het kalenderjaar weer goed hebben afgesloten en we beginnen weer opnieuw, dan geeft me dat een goed gevoel. Daarnaast kan ik me goed inleven in onze agrarische klanten.”

Wat maakt dat het na al die jaren nog steeds leuk is om te werken bij ABAB?

“Mijn functie is steeds veranderd en leuker geworden. In het begin had ik nog niet zoveel klantcontact, dat verliep toen via de relatiebeheerder. Maar vanaf 2000 deden we steeds vaker ook administratie bij klanten op het bedrijf. Nu ben ik weer minder bij de klant, omdat alles digitaal gaat. Maar ik heb nog wel klantcontact. Daarnaast ben ik zelf verantwoordelijk over de planning en heb ik veel vrijheid. Natuurlijk moet ik ook deadlines halen, maar ik deel het zelf in en heb daarbij contact met de accountant, fiscalist, de relatiemanager en natuurlijk de klanten. We hebben interessante klanten waar ik door de jaren heen een band mee heb opgebouwd.”

Houd jij je alleen bezig met agrarische klanten?

“Niet alleen. Veel van de agrarische klanten zijn in de loop van de jaren iets anders gaan doen of iets ernaast gaan doen. Ze openen bijvoorbeeld een camping of een zorgboerderij. Zo werken we bijvoorbeeld voor Zorgboerderij Van der Wijst. Deze boerderij is op het moment te zien in het programma ‘Out of Office’ op NPO1. Daar is te zien hoe mensen met een burn-out op deze boerderij weer tot zichzelf komen met behulp van de ‘hulpboeren’, de cliënten van de zorgboerderij. De eigenaren van deze boerderij staan open voor dat soort dingen en waren ook enthousiast toen we vanuit ABAB aanboden om ze te helpen als onderdeel van het ABAB Doet vrijwilligersproject. We hebben tijdens dit vrijwilligersweekend klussen gedaan op de boerderij.”

Wat hebben jullie met ABAB Doet precies gedaan op hun zorgboerderij?

“We hebben tafels en stoelen geverfd voor de kantine en we hebben tuinwerk gedaan. Ik vond het erg leuk om hen en hun kinderen weer te zien. Toen ik er voor het laatst was waren ze een stuk jonger en nu zijn ze net zo ondernemend als hun ouders.”

De klanten dragen dus ook bij aan de lol die jij hebt in je werk?

“Zeker. Boeren zijn ondernemers, ze denken altijd vooruit, daarbij ondersteund door de cijfers waarin wij ze inzicht geven.”

Bekijk alle medewerkersverhalen

Relevante vacatures

Functie Vakgebied Locatie Werkervaring
Aankomend accountant Accountancy Goes Starter
Accountant Accountancy Den Bosch Professional
Accountant Accountancy Professional
Accountant Accountancy Terneuzen Professional