Luc Adriaansen

Senior belastingadviseur in Boxmeer
‘’Ik krijg de ruimte om me te specialiseren zoals ik dat graag wil.”

Zijn enthousiasme voor het vak brengt Luc graag over op zijn collega’s en daar krijgt hij bij ABAB alle kansen voor. Hij werkte zich in de afgelopen 5 jaar snel op van junior, naar medior en uiteindelijk senior belastingadviseur. Dit combineert hij met zijn werk voor het bureau vaktechniek belastingadvies binnen ABAB. De dynamiek die het adviseren van bedrijven in de agrarische sector met zich meebrengt spreekt hem aan net als de vrijheid die ABAB hem geeft om zichzelf te ontwikkelen. Je leest er in dit interview meer over.

Hoe heb jij jezelf bij ABAB ontwikkeld?

“Toen ik startte bij ABAB in 2018, kwam ik net van de universiteit. Als junior heb ik veel uitvoerend werk gedaan en hard gewerkt om mijn kennis te vergroten. Op die manier maakte ik mezelf de fiscale materie snel eigen. Dat werd gezien en ik werd gevraagd om me aan te sluiten bij het bureau vaktechniek op ons hoofdkantoor. Dit is een soort overkoepelend kenniscentrum binnen ABAB op fiscaal vaktechnisch gebied. We houden onze collega’s up to date, geven advies aan collega’s als ze een lastige vraag hebben en houden ons onder andere bezig met het voeren van beroepsprocedures en schrijven artikelen en memo’s. Zelf maak ik onderdeel uit van het kernteam agro. Samen met twee andere collega’s ben ik daarmee verantwoordelijk voor het agro-fiscaal deel. Dit combineer ik met mijn werk als belastingadviseur. Na twee jaar ben ik doorgegroeid naar medior belastingadviseur en daarna binnen anderhalf jaar senior. Als je bij ABAB initiatief neemt en laat zien dat je verantwoordelijkheid wilt nemen, dan wordt dat beloond. Ook hielp het dat er meer ervaren collega’s in mijn team zaten. Daar had en heb ik goed contact mee en daar trok ik me aan op. Daarnaast ontwikkelde ik me in het spreken voor groepen. Terwijl ik daar vroeger een hekel aan had, geef ik nu cursussen aan onder andere collega-belastingadviseurs. Dat doe ik namens bureau vaktechniek. Omdat ik steeds meer verstand kreeg van de onderwerpen, werd ik zelfverzekerder. Ik vind het nu zelfs leuk om dit te doen!”

Wat geeft jou voldoening in je werk?

“In het begin wist ik nog weinig af van de agrarische sector, de grootste klantensector van ABAB. Het heeft me positief verrast. Er komt namelijk veel bij kijken. Enerzijds fiscaal gezien, door de verschillende regelingen en vrijstellingen die er zijn specifiek voor de agro-sector, en anderzijds doordat er op politiek vlak ook veel speelt in deze sector wat de nodige emotie met zich meebrengt. Je moet dus ook sociaal invoelend zijn om daarmee om te gaan. Het gaat dus echt niet alleen om de inhoudelijke fiscale advisering, ook de sociale en emotionele kant speelt een grote rol. Ik haal er voldoening uit als ik nieuwe oplossingen bedenk die passen bij de onderneming en de mensen achter de onderneming. Het is mooi om daarmee van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Ik hou ook van de dynamiek van het werk.”

Wat maakt je werk zo dynamisch?

“De politieke ontwikkelingen, maar ook andere factoren die een agrarisch bedrijf beïnvloeden. Het klimaat heeft onder andere een grote invloed op sommige bedrijven, maar ook dier- en gewasziekten bijvoorbeeld. Zo heeft ook de oorlog in Oekraïne gevolgen voor de graanprijzen. Daarnaast is er de fiscale literatuur en wetgeving die ik wil bijhouden. Op Prinsjesdag bijvoorbeeld staan we bij vaktechniek paraat om alle nieuwe stukken te lezen die online komen. Daar halen we de belangrijkste highlights uit en die communiceren we vervolgens naar onze collega’s en naar klanten.”

Wat maakt ABAB nog meer tot een fijne werkgever?

“Ik krijg de ruimte om me te specialiseren zoals ik dat graag wil. Het combineren van mijn rol als belastingadviseur met mijn werk voor vaktechniek bevalt me goed. Als je je wilt specialiseren in een bepaald onderwerp zoals BTW of loonbelasting, dan zijn die mogelijkheden er. Je krijgt de vrijheid om initiatieven te nemen. ABAB steunt je ook via opleidingen. Ik heb bijvoorbeeld deelgenomen aan het TOP-programma (talent ontwikkeling programma) dat me meer inzicht gaf in gespreksvoering en ik heb ook een opleiding timemanagement gevolgd. Beide opleidingen gaven me praktische inzichten die ik direct kon toepassen in mijn werk.”

En als er privé iets speelt?

“Dan denkt ABAB ook met je mee. Toen ons kindje bijvoorbeeld net geboren was en we veel slapeloze nachten hadden, kon ik ervoor kiezen om af en toe ’s morgen thuis te werken. Dan kon ik net iets langer blijven liggen. Of ik sliep uit en haalde de uren in de avond weer in. Dankzij de flexibiliteit om je uren zelf in te delen, was dat mogelijk.”

Wat is jouw perspectief op de toekomst bij ABAB?

“Ik verwacht dat er nog veel interessant werk voor mij te doen is de komende tijd. Door de politieke ontwikkelingen zullen veel agrarische bedrijven gesaneerd en opgeruimd worden. Dit biedt aan de ene kant uitdagingen en kansen voor de bedrijven die daadwerkelijk stoppen, maar opent ook mogelijkheden voor de bedrijven die wel toekomstperspectief hebben. Daar ligt dus nog genoeg werk op ons te wachten.”

Bekijk alle medewerkersverhalen

Relevante vacatures

Functie Vakgebied Locatie Werkervaring
Belastingadviseur Belastingadvies Terneuzen Starter
Belastingadviseur Belastingadvies Breda Starter
Belastingadviseur Belastingadvies Goes Professional
Belastingadviseur Belastingadvies