Hans Jacobs

Manager innovatie in Veldhoven
“Meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en deels je eigen route te kiezen.”

Hans is al sinds 2001 betrokken bij de innovatie én subsidietak van ABAB. Ooit begonnen als 'Subsiediefocus', maar inmiddels beter bekend als Epiic. Enabling your innovation. Op dit moment is Hans werkzaam als manager innovatie van het team food & agri-business. “In deze functie ben ik actief als consultant, maar zeker ook als coördinator, motivator en commercieel verantwoordelijke voor het food & agri businessteam.

In de steigers zetten

Na zijn opleiding aan de HAS in Den Bosch ging Hans werken bij een grote importeur/ dealerbedrijf van met name tractoren en landbouwmachines. Daar werkte hij zo’n 16 jaar, waarvan acht jaar in de directe verkoop en acht jaar als productmanager (inkoop en verkoopondersteuning). Zijn roots liggen dus in de agrarische en toeleverende sector.

Hans: “Eind 2000 leerde ik ABAB kennen en hoorde ik wat de plannen waren met de afdeling Subsidiefocus. Ik zou de eerste medewerker worden met een technisch/ agrarische achtergrond binnen een subsidie-adviesteam van circa zes medewerkers. De combinatie tussen de technische, agrarische oriëntatie én de innovatie- en investeringsprojecten sprak mij erg aan. Met mijn achtergrond en ervaring voelde het prima om deze commerciële, maar ook adviserende rol op me te nemen. Natuurlijk moesten we nog wel het een en ander in de steigers zetten. Samen met een jonge collega ben ik daaraan begonnen en het food & agri team is inmiddels uitgebreid tot zo’n tien medewerkers, op een totaal van twintig medewerkers.”

Epiic. Voor innovatieadvies, financiering en subsidies

"Subsidiefocus is vervolgens jaren hét aanspreekpunt geweest voor heel veel innovatieve ondernemers als het om subsidieadvies gaat. Maar ondernemers hebben zo veel méér vragen als het om innovatie, groei ontwikkeling gaat. Daarom hebben we onze diensten de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Met innovatieadvies voor ondernemers die vragen hebben over businesscase development, intellectueel eigendom en interim consulting. Met advies over financieringen voor elke fase van een innovatietraject. En ja, we verzorgen natuurlijk nog steeds subsidieadvies." De laatste stap was een nieuwe naam, die past bij waar we voor staan. Subsidiefocus werd daarom in 2022 Epiic. Enabling your innovation.

Scherp en alert blijven

Hoe het is om te werken bij Epiic? Hans: “Ik heb niet zo veel vergelijkingsmateriaal, maar voor mijn gevoel biedt Epiic meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en daarin ook voor een deel je eigen route in te kiezen. Het innovatie- én subsidielandschap is als gevolg van gewenste ontwikkelingen continu in beweging en dat zorgt ervoor dat je scherp en alert moet blijven op nieuwe ontwikkelingen. Dat is iets wat goed bij mij past!"

"Ook de verscheidenheid aan klanten en projecten die hier voorbijkomen, is groot. Binnen het food & agri businessteam varieert dat van met name agro-technische bedrijven die we begeleiden bij de ondersteuning van de R&D-afdeling, (samenwerkende) agrarische ondernemers die in de ontwikkeling van nieuwe stalsystemen/ dierhouderij investeren tot tuinbouwbedrijven die samen met tech-bedrijven investeren in de ontwikkeling van bijvoorbeeld oogstrobots voor aardbeien of asperges.

Een belangrijk aandachtsgebied zijn ook veredelingsbedrijven in de tuinbouw. Daarnaast pakken we kleine en grote investeringsprojecten op, variërend van een pv-installatie tot bijvoorbeeld een nieuwbouw op een glastuinbouwbedrijf of verwerkingsbedrijf van landbouwproducten.

Die afwisseling maakt mijn werk aantrekkelijk, zeker in combinatie met de vrijheid die er is om zaken op te pakken en tot een succes te maken. Het is en blijft interessant en uitdagend om dit in samenwerking met collega’s met verschillende achtergronden in opleiding en ervaring te doen.”

Vier-ogen principe

Hans verwacht nog lang met veel enthousiasme bij Epiic te kunnen werken aan interessante uitdagende projecten. Hans: “Mijn drive daarbij is om voor deze projecten ondersteuning los te krijgen om ontwikkelingen (o.a. verduurzaming) te kunnen versnellen. Collegialiteit en samenwerking zijn hierbij belangrijk voor me. Gelukkig is dat goed voor elkaar hier.

Medewerkers worden zo goed als mogelijk ingezet op basis van hun competenties, kennis en interesses. Vaak werken een ervaren en minder ervaren medewerker samen aan projecten. Zo zorgen we ervoor dat we altijd met een vier-ogen principe kijken én doet de jongere collega ervaring op terwijl de meer ervaren collega leert van nieuwere of andere inzichten.”

Bekijk alle medewerkersverhalen

Relevante vacatures

Functie Vakgebied Locatie Werkervaring
Adviseur duurzaamheid Epiic Amsterdam Professional
Compliance officer Epiic Amsterdam Professional
Consultant innovatie ICT Epiic Amsterdam Starter
Senior consultant innovatie Agri & Food Epiic Professional