Verlaging schenkingsvrijstelling voor eigen woning komt eerder dan verwacht.

4 september 2021
Artikel

Een veelgebruikte fiscale vrijstelling om vermogen over te hevelen verdwijnt, namelijk de schenkingsvrijstelling van ruim € 100.000 voor een eigen woning. Wilt u nog van de schenkingsvrijstelling gebruikmaken? Dan is het nu of nooit.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Estate planner en jurist personen- en familierecht
Mensen in gesprek over vermogensoverheveling

Afschaffing schenkingsvrijstelling

De verruimde vrijstelling van ruim € 100.000 kan op dit moment nog worden gebruikt door verkrijgers tussen achttien en veertig jaar oud, als zij het bedrag binnen drie jaar gebruiken voor hun eigen woning (de aankoop of verbouwing daarvan of aflossing van de hypotheekschuld). 

Eerder is al bekend gemaakt, dat de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van ruim € 100.000 per 1 januari 2024 gaat verdwijnen. Het kabinet verlaagt de schenkingsvrijstelling per 1 januari 2023 al fors naar een bedrag van € 27.231. Deze vrijstelling van € 27.231 voor een schenking voor eigen woning is daarmee gelijk aan de vrijstelling voor een schenking die een ouder eenmalig aan een kind mag doen en die vrij te besteden is. Let op! Ouders kunnen dit bedrag schenken voor een eigen woning óf om vrij te besteden. Beiden kan niet.

Meer informatie of advies

Wilt u vermogen overhevelen naar uw kinderen en/of kleinkinderen? Dan zijn er uiteraard ook andere mogelijkheden, zoals een belaste schenking en benutting van de reguliere vrijstellingen. Het is echter ook zeker de moeite waard om na te gaan of u de verruimde vrijstelling voor de eigen woning het komende jaar nog kunt benutten. Schakel tijdig met uw adviseur.

Neem voor meer informatie of advies over schenkingen contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een mail.

Wilt u meer weten over schenkingen? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle
Portretfoto van Michelle van Heereveld
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
013-4647180