Wie is de UBO bij indirect aandeelhouderschap in bv?

22 december 2022
Artikel

Het UBO-register is van kracht. Om te bepalen of iemand aangemerkt moet worden als UBO, kunnen verschillende factoren meespelen, waaronder het aandelenbelang. Zijn er bijvoorbeeld mensen die meer dan 25% van de aandelen houden in de vennootschap? Dan moet u deze personen aanmerken als UBO's. Maar wie is de UBO in het geval van indirect aandeelhouderschap?

Portretfoto van Sascha van Telgen
Neem contact op met:
Sascha van Telgen Jurist ondernemingsrecht
Overleg over de UBO bij indirect aandeelhouderschap.

Voorbeeld indirect aandeelhouderschap

Werkmaatschappij A heeft één aandeelhouder, namelijk holding B. Meneer C houdt alle aandelen van holding B. Ervan uitgaande dat er geen andere belanghebbenden zijn, is de UBO van de holding B, meneer C, als zijnde enig aandeelhouder. Meneer C is ook  UBO van werkmaatschappij A. Meneer C is geen direct belanghebbende, maar meneer C is UBO omdat er  sprake is van een indirect aandeelhouderschap, hij is de uiteindelijk belanghebbende.

structuur aandeelhouderschap

Een rechtspersoon kan nooit een UBO zijn, omdat UBO's altijd mensen zijn.

Aanleveren documenten

Bij het doen van de UBO-opgave moeten in veel gevallen documenten meegestuurd worden, waaruit het belang van de UBO blijkt. Als sprake is van een enig (direct) aandeelhouder, hoeft u geen documenten mee te sturen waaruit dit belang blijkt. Is er sprake van een indirect aandeelhouderschap? Dan moet u wel documenten van het belang aanleveren, bijvoorbeeld een kopie van het aandeelhoudersregister. Bij een indirect aandeelhouderschap moet u ook een organogram meesturen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het UBO-register en het indirect aandeelhouderschap? Neem contact op met Sascha van Telgen, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 073-6465349 of stuur Sascha een e-mail.

Wilt u meer weten over UBO bij indirect aandeelhouderschap? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Sascha
Portretfoto van Sascha van Telgen
Jurist ondernemingsrecht
Bel
073-6465349
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu